Назад

Кърджалийската търговско-промишлена палата – двадесет и пет години работа в подкрепа и защита интересите на бизнеса от региона


Изминаха  двадесет и пет години от учредяването и регистрацията на Кърджалийската търговско-промишлена палата. На 12 декември 1996 г. представители на 129 фирми от Област Кърджали проведоха учредително събрание с едно единствено желание - да сътворят и да дадат изпълнен със съдържание  живот на организация, която да защитава интересите и подкрепя  бизнеса в региона, наречена Кърджалийска търговско-промишлена палата.

Българската търговско-промишлена палата асоциира новосъздадената Кърджалийска  палата към системата на Търговско промишлените палати  в България. Сключеният договор между двете организации определи условията, при които териториалната палата ще извършва дейности, делегирани от БТПП. Палатата в Кърджали става факт като част от изпълнението на една обширна политика на БТПП за изграждане на регионални структури в цялата страна.

Много са дейностите и задачите, които Кърджалийската палата изпълни през тези 25 години. Организацията реализира значими проекти и натрупа богат опит, премина през възходи и трудности  в условията на открита конкурентна среда, но винаги остана мост към достиженията на пазарната икономика, доколкото вътрешнополитическата и международната ситуация  го позволяваха. През целия този  период Кърджалийската палата имаше подкрепата на БТПП с дългогодишната й история и традиции, експертен капацитет, с голям вътрешен и международен авторитет.

Двадесет и пет  години са един сериозен  период, за да се направи реална и обективна равносметка на цялостната дейност и постигнатите резултати в подкрепа на бизнеса в региона.

До днес Кърджалийска търговско-промишлена палата остава организацията с универсално членство на фирми от всички сектори - както микро фирми, така и големи предприятия, обединени на принципите на доброволност, автономия и самофинансиране. Много са фирмите-членове, които й гласуваха доверие и търсят предлаганите услуги и съдействие.

КТПП участва като партньор на държавните институции в разработването на регионални програми за развитие на стопанската дейност, в защита интересите на членовете си пред държавните органи, в усъвършенстване на нормативни актове.

КТПП е разработила, спечелила и изпълнила редица проекти по международни програми, в които е водеща организация или партньор на сродни организации от Гърция и Турция.

Съзнавайки отговорността си пред своите членове и клиенти, с дейността си КТПП се стреми да следва мотото „КОМПЕТЕНТНОСТ И ОТЗИВЧИВОСТ“.

Управителният съвет на Кърджалийската търговско-промишлена палата използва случая да благодари на всички представители на бизнеса  от Област Кърджали за положителното им отношение и съпричастност към целите и задачите на организацията и ангажиментите, които поемаха през този период   за успешното изпълнение на съвместните дейности, насочени единствено в полза на предприемачеството.