Брой 10 (1522), 15-01-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Официална визита на японския премиер в България

В рамките на първото посещение на японския премиер Шиндзо Абе в България, се състояха срещи и разговори с представители на бизнеса от двете държави. Председателят на БТПП Цветан Симеонов изказа своето удовлетворение от това, че такава сериозна делегация с мултинационални компании посещава страната ни. Той отбеляза и отличното сътрудничество с Посолството на Япония , както и с представените в България японски институции  и фирми, ангажирани в развитието на икономическото сътрудничество.

По време на пресконференцията в Министерски съвет министър-председателят Бойко Борисов заяви, че България ще положи цялата си воля и усърдие за ускоряване на процеса в ЕС по време на Българското председателство за приключване на преговорите между ЕС и Япония.

Шиндзо Абе, от своя страна, посочи, че е добре да се засилят икономическите отношения между двете държави и съобщи, че с одобрението на българския премиер и след среща с деловите среди на Япония, които са в състава на официалната делегация, е било решено да бъде стартиран японски бизнес форум по примера на Кръглата маса на деловите среди от ЕС – Япония и изрази желание това да се превърне във възможност за по-нататъшно навлизане на японски компании в България. Ще бъде създаден и съвместен изпълнителен комитет за сътрудничество в културата, науката и технологиите.

Борисов информира, че на срещата между деловите среди са били обсъдени възможностите за сътрудничество в секторите: електроника, автомобилостроене, туризъм, култура, селско стопанство.

Шиндзо Абе изтъкна, че Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията на поелата председателството на ЕС България за европейска интеграция на Западните Балкани. Той посочи, че Япония се фокусира върху стабилността на Западните Балкани и допълни, че с настоящото посещение се създава инициатива за сътрудничество в Западните Балкани и изрази надежда, че благодарение на сътрудничество с България ще продължат контактите с целия регион.

БТПП поддържа отлични отношения с партньори от Япония. Има споразумение с Японската търговска палата от 1955 г. От 1987 г. си партнира с работодателската организация КЕЙДАНРЕН –  федерация на бизнесa в Япония. Чрез Българо-японския икономически съвет (БЯИС), който действа при Палатата, и със съдействието на японски институции,  огромен брой представители на българските работодатели са преминали през обучения в японски предприятия, усвоявайки японския опит в мениджмънта и качеството.

На 24 януари 2011 г. по време на посещението на премиера на Република България Бойко Борисов в Япония, председателят на БТПП подписа споразумение  с Японската асоциация за търговски арбитраж (ЯАТА).

БТПП подкрепя предложението на премиера на Япония за организирането на българо-японски икономически форум. По този повод Палатата приема ангажимента да даде своя принос чрез  дейността на БЯИС при Палатата.

НОВИНИ ОТ БТПП
Социалните партньори стартират съвместни действия във връзка с цените на електроенергията
И задълбочаването на проблемите в сектор „Енергетика“ Още
АОБР: Проблемите на сигурността трябва да се решават с ум и сърце
А не с безусловно наливане на средства в сектори, нуждаещи се от реформиране и ефективност Още
Синдикати и работодатели подкрепят протеста на общинските болници
Предлагат провеждането на незабавна среща с ръководствата на Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите... Още
Официална визита на японския премиер в България
В своята над 120-годишна история БТПП поддържа повече от 60 години отлични отношения с партньори от Япония Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
В Одринската търговско-промишлена палата се проведе втора работна среща по проект „ТрансГурмеТур“
Проучвания на дестинации за гурме и винен туризъм в България и Турция Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Българският износ нараства с 11.8% за периода януари и ноември 2017 г.
За съшия период ръстът на вноса е 15.4% Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Отворена е нова покана за предлагане на решения по програмата Open Innovation in Agrifood
За идеи, модели, продукти и услуги, насочени към насърчаване устойчивостта на хранително-вкусовата промишленост Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Спонсорирано участие в Международно изложение в Индия “Global Exhibition on Services – GES2018”
16-18 май 2018 г., гр. Мумбай Още