Брой 242 (1254), 15-12-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Международната търговска камара – със статут на наблюдател в Общото събрание на ООН


БТПП, като член на МТК, е убедена, че това е ключов момент и уникална възможност за бизнеса

Международната търговска камара - Париж (МТК) официално получи статут на наблюдател в Общото събрание на ООН. Решението беше взето на 13 декември по време на 71-вото заседание на Общото събрание на ООН, което се провежда в Ню Йорк.

В официално писмо до БТПП, МТК изказва благодарност за огромната подкрепа, която Палатата оказа по време на кампанията през последните три месеца. „Благодарение на Вашите усилия и принос достигнахме до този ключов момент в историята на МТК, което е и удивителен пример за силата на нашата глобална мрежа от национални комитети, търговски палати и членове”, се казва в писмото.

Припомняме, че през октомври т.г. с писмо до министъра на външните работи на Р България, БТПП мотивирано подкрепи кандидатурата на МТК и настоя за официални действия от страна на МВнР по съответните дипломатически канали.

Това е историческо постижение за МТК, тъй като предоставя уникална възможност на световната бизнес организация да представлява и защитава интересите на членовете си пред най-големия международен форум. МТК е единствената частна организация, получила статут на наблюдател в Общото събрание в историята на ООН. Списъкът на наблюдателите на ООН е строго ограничен и обикновено включва междуправителствени организации.

Новият статут на МТК идва в изключително важен момент, не само защото Програмата на ООН за 2030 г. обръща безпрецедентно внимание на частния сектор като двигател за устойчиво развитие, а и защото трябва да се положат повече усилия за противодействие на нарастващите популистки и протекционистки течения в глобалната икономика. Получаването на статут на наблюдател за първи път ще предостави на бизнеса възможност пряко да изразява позициите си пред системата на ООН и да насърчава политики, които спомагат за устойчив и приобщаващ растеж, за разкриване на работни места и икономическо сътрудничество.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Международната търговска камара – със статут на наблюдател в Общото събрание на ООН
БТПП, като член на МТК, е убедена, че това е ключов момент и уникална възможност за бизнеса Още
Нови кредитни линии и финансови инструменти, ориентирани към бизнеса, бяха представени в БТПП
На кръгла маса, организирана по инициатива на Съвета по иновации и развитие на технологиите Още
БТПП се включи в семинар на Европейския институт за Азия
Обсъждане на конкретни концепции за коопериране в областта на ниско въглеродните технологии Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговско-промишлена палата – Търговище отбеляза своята 20-годишнина
Фирми, партньори и личности получиха отличия за ползотворно сътрудничество и активно участие в дейността на Палатата Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Пет нови операции за близо 134 млн. лв. са одобрени от Комитета за наблюдение на ОП РЧР
Операцията „Подкрепа за водено от общностите местно развитие“ ще подпомогне повишаването на заетостта Още
ТУРИЗЪМ
Министерството на туризма представи единна интерактивна платформа и мобилно приложение – I Love Bulgaria
Обединява всички елементи на туристическия сектор Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕП гласува нови правила за повторно налагане на визов режим за влизане в ЕС
Както държавите членки на ЕС, така и Европейската комисия ще могат да задействат механизма за суспендиране на безвизовото пътуване Още