Брой 220 (1731), 16-11-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Енергоефективни проекти и производства представиха в БТПП

По инициатива на Съвета по иновации при БТПП се състоя кръгла маса на тема: „Иновативни подходи в енергийната ефективност и в екологосъобразния и здравословен начин на живот. Събитието се организира  съвместно с ЕЕN  при БТПП  и бе открито и модерирано от доц. д-р Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации и член на УС на БТПП.

Първата презентация - „Интелигентни системи за мониторинг и управление“, представи инж. Ренета Борисова, ENERGBG DZZD (ЕНЕРГОМОНИТОР ООД),  която е част от групата на производител от Чехия.

Своите презентации също представиха:

Арх. Милан Рашевски, dPlace ltd, на тема: "Интелигентни домове, енергийна ефективност и енергийни симулации". Той представи и европейски проект, в който участва съвместно с Централната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници при БАН и учени  от редица други страни от ЕС.

Инж. Алина Попова, собственик и управител на иновативното предприятие „Сферата 123” ЕООД, изнесе основната лекция на кръглата маса на тема: „Иновативни подходи при изграждането и експлоатацията на енергийно ефективни, хармонизиращи, дървени, куполни къщи”. Нейната презентация предизвика оживена дискусия. На част от въпросите към инж. Попова отговори архитект Стефан Вълканов, който е автор на архитектурната част на проекта за сферичните куполни къщи. Засегнати бяха техните предимства, а също бяха споделени редица предизвикателства пред авторския екип, които се отнасят и до полезния модел за този нов за България сегмент в строителството и архитектурата.

Атанас Шереметов, собственик и управител на фирма „Адверсо” ООД, производител на дограма за енергийно ефективни куполни къщи, проектирани и изработвани от „Сферата 123” ЕООД, представи своята лекция на тема: „Дървени прозорци и фасади за пасивни къщи. Монтаж и поддръжка”. Методологията  за изработката на този иновативен продукт е изцяло на автора и е уникална не само за нашата страна. Дограмата се произвежда в завод в гр. Пловдив от три вида много качествена дървесина, а обшивката ѝ е от алуминиево покритие. Този иновативен продукт, както и разработката му, която ще бъде патентована в най-скоро време, ще участва в Конкурса на Съвета по иновации през следващата 2019 година.

Светлин Добревски, предприемач и собственик на фирма "Пасивна къща България" - първата българска компания, акредитирана от Passivhaus Institut, Дармщат, Германия да провежда обучение и курсове за "Сертифициран дизайнер-консултант на Пасивни къщи" http://www.passivehousebg.com/bg/ изнесе лекция по две теми:  „Ролята на вентилацията за здравословния начин на живот в нискоенергийните сгради” и „Защо и как да инвестираме в енергийна ефективност?”.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща с бизнеса и местната власт в Търговище
Предприемачите настояват за създаване на нова индустриална зона в региона Още
Международна конференция „ONLINE Mедиация! Бъдещето на онлайн разрешаването на спорове“
70% от анкетираните предприемачи имат готовност да използват медиация при възникнали спорове Още
Енергоефективни проекти и производства представиха в БТПП
По инициатива на Съвета по иновации Още
Покана за дискусионен форум „Дигитални предизвикателства пред съвременните компании”
30 ноември, „Гранд Хотел София“, от 9.30 ч Още
БТПП организира „пичинг“ събитие за жени предприемачи и „бизнес ангели“
Възможност да представят своите бизнес идеи и да установят контакт с потенциални инвеститори Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Рекордно участие на фирми в Дните на отворените врати в Стара Загора
ИКОНОМИКА
Национален семинар за сектор текстил, облекло, кожи и обувки
Организиран от IndustriALL European Trade Union и IndustriALL Global Union Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Председателят Таяни относно споразумението за Брекзит
За правата на гражданите, запазването на крехкия мир в Северна Ирландия и гарантирането на работните места... Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес сътрудничество
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес делегация с провеждане на бизнес форум в гр. Мадрид, Кралство Испания
10 – 12 декември 2018 г. Още
Конференция "Партньорство за промяна", 26 и 27 ноември в София
Посветената на социалните иновации и партньорството между различните сектори Още