Брой 220 (1731), 16-11-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Рекордно участие на фирми в Дните на отворените врати в Стара Загора


В Регионалния преклуб на БТА - Стара Загора обявиха началото на Европейската седмица на професионалните умения
Европейската седмица на професионалните умения, която тази година се провежда за трети път в периода 19-25 ноември, е инициатива на Европейската комисия и има за цел да направи по-привлекателно професионалното образование и обучение (ПОО) в подкрепа на качествените умения и работните места чрез съчетаване на прояви, които ще се проведат в цяла Европа на местно, регионално и национално равнище. Заинтересованите страни, които ще вземат участие в тази Седмица, ще имат възможност да споделят примери за високи постижения в областта на ПОО, както и иновативни практики за преподаване, успешни програми за професионално обучение, които насърчават стажовете, обучението на работното място, повишаването на квалификацията и преквалификацията, както и устойчивите партньорства между бизнеса и образованието. Събитието е отворено за всички организации в рамките на всяка една от 28-те държави — членки на ЕС, членовете на Европейската асоциация за свободна търговия (Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария) или държавите кандидатки. България за участва в Седмицата, като координатор е Министерството на образованието и науката.
Едно от най-ефективните форми на Европейската седмица на професионалните умения е Дните на отворените врати на фирмите. Така ученици от началния и прогимназиалния курс, заедно със своите родители, имат възможност пряко да се запознаят с производствения процес в конкретни фирми, което съдейства за формиране на реална представа за тях и въздейства върху професионалната им ориентация.
 
Старозагорска Област за втори път участва организирано и активно в Европейската седмица на професионалните умения с Дни на отворените врати. Координатор е Регионалното управление на образованието в партньорство с Областен управител, общинските администрации, Търговско-промишлена палата - Стара Загора и другите регионални работодателски организации.
И бизнесът, и РУО, и областните, и общински администрации подкрепят нашите справедливи искания за повече и по-добри кадри. Все още професионалното образование е с нисък престиж, затова Дните на отворените врати са важен елемент, който се прилага на практика в Европа. Навсякъде се отварят вратите на предприятия, за да могат деца и родители да добият реална представа за индустрията, да се запознаят с реалното производство, каза на пресконференция днес Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора. Бизнесът е стигнал до това съзнание да си партнира с институциите. Инфраструктурата на Стара Загора е готова да обучава повече, но трябва да променим отношението на обществеността към професионалното образование, категоричен бе Олег Стоилов.
 
Идеята е да положим началото на подготовката за план-прием за следващата учебна година. Сегашният е балансиран и при него съотношението е 60/40 в полза на професионалното образование, обясни Татяна Димитрова, началник на РУО. Според нея професионалното образование става все по-модерно и трябва да се създаде механизъм за популяризирането му. До 10 декември се очаква информацията от работодателските организации и училищата особено за нови професии, които да залегнат в новия план-прием.
 
Има повишен интерес към професионалното образование. Това е пътят, за да подобрим отношението към него особено на родителите, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя даде пример с големия интерес към обучението по IT умения, което организира Общината. Строителните фирми също са проявили интерес към подобно обучение за подготовка на кадри. Подпомагаме и професионалните гилдии, за да се формира интерес към оставане в професията, допълни Сотирова. Предвижда се и създаване на Специализирана професионална гимназия.
Фирмите, включили се тази година в проявата са 19 - три пъти повече от миналата година, което показва засиленият им интерес и нарастващ ангажимент за съдействие за решаване на най-големия проблем на бизнеса - проблема с човешките ресурси. Повечето от фирмите, включили се в Дните на отворените врати са партньори по проекта ДОМИНО за въвеждане на дуалното обучение в професионалното образование, който тази година за няколко професионални гимназии навлиза в реална фаза на трудово обучение. Проектът се осъществява с подкрепата на Швейцарското правителство. Ако се реализират обещанията на Българското правителство професионалното образование и дуалното обучение да станат национален приоритет, подкрепен с финансово обезпечени мерки, това ще катализира процеса на повишаване на престижа и авторитета на професионалното образование в България.
 
В Старозагорска област още веднъж през годината, се организират Дни на отворените врати на фирмите - през месец април, по време на Областната панорама на професионалното образование.  
 
Ден на отворените врати - списък с участващите фирми ТУК

 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща с бизнеса и местната власт в Търговище
Предприемачите настояват за създаване на нова индустриална зона в региона Още
Международна конференция „ONLINE Mедиация! Бъдещето на онлайн разрешаването на спорове“
70% от анкетираните предприемачи имат готовност да използват медиация при възникнали спорове Още
Енергоефективни проекти и производства представиха в БТПП
По инициатива на Съвета по иновации Още
Покана за дискусионен форум „Дигитални предизвикателства пред съвременните компании”
30 ноември, „Гранд Хотел София“, от 9.30 ч Още
БТПП организира „пичинг“ събитие за жени предприемачи и „бизнес ангели“
Възможност да представят своите бизнес идеи и да установят контакт с потенциални инвеститори Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Рекордно участие на фирми в Дните на отворените врати в Стара Загора
ИКОНОМИКА
Национален семинар за сектор текстил, облекло, кожи и обувки
Организиран от IndustriALL European Trade Union и IndustriALL Global Union Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Председателят Таяни относно споразумението за Брекзит
За правата на гражданите, запазването на крехкия мир в Северна Ирландия и гарантирането на работните места... Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес сътрудничество
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес делегация с провеждане на бизнес форум в гр. Мадрид, Кралство Испания
10 – 12 декември 2018 г. Още
Конференция "Партньорство за промяна", 26 и 27 ноември в София
Посветената на социалните иновации и партньорството между различните сектори Още