Брой 228 (2234), 26-11-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП: Ефектът от частичния локдаун ще бъде изключително отрицателен


БТПП никога не е била привърженик на раздаването на пари без никакъв ангажимент за която и да е фирма. Трябва да се стимулират работещите и коректните фирми с близък до нулата лихвен процент и за дълъг период от време. За нас е грешка да се подпомагат фирми, които след като свършат парите, ще обявяват, че затварят и тогава възвръщаемостта ще бъде нулева. Това заяви Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков, BloombergTV.
 

"За нас критериите по отпускането на държавните помощи за бизнеса са изключително важни - трябва да са обективни, опростени и да предоставят широк достъп за кандидатстване от страна на компаниите, редуцирайки по този начин възможността за корупционни практики."

По отношение на очакваните евросредства от бюджета на ЕС и фонда за възстановяване Цветан Симеонов коментира, че всички страни са заинтересовани и когато става въпрос за пари - "компромис винаги се намира"

"Вече са издадени около 17 млрд. евро, които са вписани във фондовата борса в Люксембург. Това е реална помощ за бизнеса и не са"хеликоптерни пари". 10 милиарда от тях трябва да се възстановят до 2030 г., а останалите - до 2040 г."

"Затова четирите български работодателски организации изпратихме писмо до правителството, в което обръщаме внимание върху отделянето на определени средства за отлагане на лихвени и социални погасявания, както и някои вноски по дължими данъци, до колкото бюджетът позволява", сподели Симеонов.

Според проучване на БТПП, изготвено по линия на ЕВРОПАЛАТИ, ефектът от частичния локдаун в България ще бъде изключително отрицателен.

"Двойно са се увеличили песимистичните прогнози както за вътрешните продажби, така и за тези в чужбина, което не е характерно за България. Фирмените инвестиции се очаква да  намалеят с 66%, като прогнозите за по-малко от 7-процентно свиване на БВП са вече трудно защитими."

Препоръката на Цветан Симеонов е фирмите да влязат в режим на икономии, да търсят начини да останат на пазара и да наблегнат на дигитализацията.

"Каквато и помощ да предоставя държавата, ако предприятието не мисли за собственото си бъдеще, то ще бъде обречено и при затваряне държавните средства ще бъдат загубени."

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП: Ефектът от частичния локдаун ще бъде изключително отрицателен
Цветан Симеонов, председател на БТПП, в предаването "Светът е бизнес" Още
БТПП участва в онлайн бизнес форум, посветен на бизнес климата и възможностите за инвестиции в България и Турция
БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС
Правителството определи реда за получаване на компенсации от работещи във временно затворени заради пандемията икономически дейности
Финансовите средства, необходими за изплащане на компенсациите, ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ Още
Допустимо ли е тестването на служители за COVID-19 от работодателя?
Източник: TiTA.bg Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия прие Фармацевтична стратегия за Европа
Европа да покрие своите фармацевтични нужди, включително по време на кризи, чрез солидни вериги на доставка Още
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
Минимална работна заплата става 650 лева от 1 януари 2021 г.
Минималната работна часова заплата ще бъде 3,92 лв. Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Одобрена е Спогодбата с Кралство Нидерландия за избягване на двойното данъчно облагане
Задълбочаване на двустранното икономическо и инвестиционно сътрудничество между двете държави Още
МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ
Генерален съвет на Международната организация на работодателите – въпроси, свързани с Международната организация по стандартизация
Относно предложението на Френската организация по стандартизация за актуализиране на ISO 26000 - за отговорно бизнес поведение Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Интерактивен бизнес форум: Виетнам – ЕС, Логистика 2020
8 и 9 декември 2020 г., от 10:00 ч. /EET/ Още