Назад

Цветан Симеонов: Бизнесът се притеснява от променящи се цени и от липса на кадри



Българската търговско-промишлена палата (БТПП) проведе експресно проучване сред своите членове, във връзка със сериозно повишените нива на инфлацията и влиянието й върху пазара на труда.

Според участвалите в проучването, при близо 80% от предприемачите се отчита сериозно увеличение на цените на суровините и енергийните продукти. 1/3 от компаниите са отложили инвестиции, за да могат да компенсират нивата на инфлацията, а при над 25 на сто от фирмите оборотите са се увеличили, но размерът на печалбата им е намалял. При 21% от анкетираните се наблюдава намаление на числеността на персонала. Други посочват, че в следствие на инфлацията страната ни е загубила част от конкурентните предимства спрямо производители от ЕС.

Проучване е доброволно и е проведено в периода от 19 до 29 юли т. г.

"Интересното е, че притеснения за цените на енергоносителите са изразили предприемачите и година по-рано - коментира пред Радио София Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП. - 33-34% от фирмите отчитат ръст на оборотите, но размерът на печалбата намалява."

По думите му, в цяла Европа пандемичната криза беше съпроводена с разширяване обхвата на социалната политика. Това за някои неособено нуждаещи се, е подействало деморализиращо и те не са търсели работа или повишаване на квалификацията.

В България очевидно бизнесът добре се е справял в пандемията, щом безработицата е паднала под 5%, допълни Симеонов.

Той подчерта, че през годината работодателите са индексирали заплатите с двуцифрени показатели, заради инфлацията и в стремежа си да задържат квалифицирана работна ръка.

Бързо променящите се цени на суровини и енергия тормози бизнеса най-вече с невъзможността да се правят дългосрочни планове.

Чуйте повече по темата от разговора на Елисавета Белеганска    Линк