Брой 178 (1689), 18-09-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Бизнес делегация, водена от БТПП, участва във форум на инициативата „Три морета“

Бизнес делегация, водена от председателя на БТПП  Цветан Симеонов, участва в Бизнес форум по линия на инициативата „Три морета“, който се провежда на 17 и 18 септември в Букурещ.

Събитието съпътства срещата на върха на държавните глави на страните от инициативата „Три морета“, в която участие взе президентът на Република България Румен Радев.

В инициативата са включени 12 страни – Австрия, България, Хърватска, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения, които са разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море.

Събитието бе официално открито от Президента на Румъния – Клаус Йоханис, който сподели, че се надява бизнес форумът да се превърне в платформа за споделяне на проекти от общ интерес. Той заяви, че свързаността между 12-те страни членки на инициативата ще доведе до кохезия и стабилност на ЕС като цяло.

Без свързаност и интеграция не можем да постигнем по-бърза конвергенция и заличаване на огромните разлики, които все още съществуват между Източна и Западна Европа. Това заяви президентът Румен Радев.

В рамките на събитието бе подписана и Съвместна декларация за създаването на мрежа на търговско-промишлените палати на страните от Инициативата. Цветан Симеонов подписа декларацията от българска страна и взе активно участие в последвалите разговори и срещи.

Подписано бе и писмо за намерение за създаване на Инвестиционен фонд от банките за развитие на страните членки.

Председателят на БТПП участва с презентация в сесията „Инициативата „Три морета“ като катализатор за сближаването на ЕС. Инвестиционен фонд „Три морета“. Симеонов акцентира върху важността на инициативата за засилване на икономическите и политически връзки в посока север – юг, укрепването на трансатлантическото икономическо сътрудничество и възстановяването  на икономическите връзки с Африка. Относно създаването на Инвестиционен фонд, Симеонов сподели, че особено важен е подбора на проектите, които ще се реализират, като е необходимо те да бъдат от взаимен интерес за страните-членки и да са привлекателни за инвеститорите.

Цветан Симеонов препоръча, освен държавните глави и търговско-промишлените палати на страните -членки, в инициативата от България да се включат още представители на научните среди и финансовите институции. Защото не може да се очаква финансиране на наши проекти, ако не участва българска банка.

30-членната бизнес делегация, водена от БТПП, взе участие в двустранните срещи, като акцент бе поставен на секторите: транспорт, енергетика и комуникации. Над 600 фирми от страните-членки в Инициативата, както и от САЩ и от държавите от Западните Балкани и Източното партньорство взеха участие в последвалите делови разговори. Забелязва се активизирането на институциите на ЕС, демонстрирано с участието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Ю̀нкер. Добър знак е включването и на представител на Германия.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Бизнес делегация, водена от БТПП, участва във форум на инициативата „Три морета“
Възможности за реализация на съвместни проекти в областта на регионалната свързаност Още
БТПП успешно приключи четири месеца предсрочно проекта КРОС-БИ
По Националния план за действие по заетостта 2018 Още
Нагласите на бизнеса за подкрепа на служителите с деца-ученици
Проучване на БТПП по повод първия учебен ден Още
Покана за семинар “Възможности за износ на хранителни стоки”
21 септември от 10 часа в БТПП Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Агенция по заетостта: През август безработицата в страната продължава да намалява
64% от заявените работни места - в частния сектор; най-търсени са преподаватели Още
ГЛЕДНА ТОЧКА
Здравната реформа – повече пари за същото
Автор: Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Засилване на диалога и активизиране на търговско-икономическите отношения с Виетнам
Представяне на българската икономика в Ханой и Хошимин Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес сътрудничество
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Конференция Online Advertising 2018
За членовете на БТПП такса участие с 5% отстъпка Още