Брой 125 (382), 01-07-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БЪЛГАРИЯ И ЕС

Конкретни програми за борба с младежката безработица и за финансиране на малкия и среден бизнес


Предстои до тази есен да се изработят конкретни програми, които да позволят на  България да използва европейските средства за борба срещу младежката безработица, обяви премиерът Пламен Орешарски в Брюксел. Целта е да бъдат подкрепени най-голям брой младежи, приоритетно се изготви програма за гарантиране на първо работно място на младите хора до 4 месеца след като завършат образованието си или са останали без работа. 

Очаква се България да получи поне 100 милиона евро от Европейския съюз през следващите две години за стимулиране на младежката заетост. Премиерът отбеляза, че дневният ред на Европейския съвет до голяма степен съвпада с въпросите, които са във фокуса на програмата на правителството. 

Той е поставил на Съвета и въпроса за удължаване на срока, в който България може да усвоява парите от сегашния седемгодишен европейски бюджет и възнамерява да представя пред българските граждани и пред Народното събрание регулярни отчети. „Ще се отчитаме всяка седмица за свършеното от правителството, е инициирано създаването на обществен съвет към Министерския съвет и е разпоредено на министрите да направят такива обществени съвети към ведомствата си".

Преодоляването на затрудненията с финансирането за бизнеса е другата голяма тема на заседанието в Брюксел. Според премиера трябва да се търсят в допълнителни инструменти, които предстои да се изработват с основен източник Европейската инвестиционна банка в съчетание с кохезионните фондове с цел създадаване на по-добри предпоставки за финансиране преимуществено на малкия и на средния бизнес. Българската банка за развитие вече има начални комуникации с ЕИБ, и при реализирането на подкрепящите мерки за бизнеса правителството ще се стреми към ниски лихви за отпусканите заеми.

По отношение на регулаторните режими има голямо съвпадение на местния дебат, който започна през последните седмици в България, с общоевропейския, въпросът на общностно ниво е поставен.

Преимиерът препотвърди българската позиция за присъединяването на всички наши западни съседи към ЕС и определи като добра новина усилията на Сърбия и Косово за стартиране на разговори по присъединяване на Сърбия и асоцииране на Косово. Той поздрави Хърватия за членството й в ЕС от 1 юли, а Латвия – за влизането й в еврозоната от началото на следващата година.

НОВИНИ ОТ БТПП
Демонстрация на художествени занаяти в БТПП
БТПП ще продължи да подкрепя занаятите в България и да съдействa млади хора да продължат традицията, адаптирана към съвременните условия Още
Участие на БТПП в работна среща по проект DIHK-CEFTA – Сараево 2013
CEFTA в рамките на стратегията на Югоизточна Европа 2020 Още
Покана за участие в Българо-турски бизнес форум в БТПП
БТПП съвместно с Турско-българската търговско-индустриална камара организират Още
Новорегистрирани в БТПП търговски представителства на чуждестранни лица
Новорегистрирани в БТПП търговски представителства на чуж Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Покани за международни събития, получени в БТПП
Покани за международни събития, получени в БТПП Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ
Промените в Закона за енергетиката - "стабилизиращи и крайно необходими"
Имаме категорична воля да въведем правила и прозрачност в енергетиката и да сложим край на източването на българската енергийна система Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Конкретни програми за борба с младежката безработица и за финансиране на малкия и среден бизнес
Дневният ред на Европейския съвет до голяма степен съвпада с въпросите, които са във фокуса на програмата на правителството Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Хърватия официално стана член на Европейския съюз
От 1 юли 2013 се премахват митническите пунктове на границата на Хърватия със съседките й. Сделките между български и хърватски фирми ще бъдат третирани като вътреобщностни Още