Брой 125 (382), 01-07-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Хърватия официално стана член на Европейския съюз


Хърватия ефициалното присъединена в Европейската общност двайсет и две години след обявяването на независимостта й от Югославия, последвано от четири години на война.
"Ние сме тук в тази историческа нощ. Ваше бе желанието да се присъедините към ЕС и вашата усърдна работа направи това възможно," заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пред хилядите празнуващи на централния площада в Загреб, където отпразнуваха събитието точно в полунощ с фойерверки и изпълнение на химна на Европа – ”Одата на радостта" на Бетовен.
Хърватия е 28-ата страна член на Европейския и  втората страна от бивша Югославия, която става член на блока след Словения, присъединила се през 2004 година - първото разширяване на блока след присъединяването на България и Румъния през 2007 г.
Тя е третата най-бедна страна в съюза след България и Румъния, изправена пред пета година на рецесия и рекордна безработица от 21 процента.
Хърватия е вече "напълно приет и равнопоставен член на най-успешния съюз на европейските държави, съществувал някога", посочи Президентът Иво Йосипович.
Присъединяването на Хърватия към ЕС беше предшествано от седем години на мъчителни и често непопулярни реформи в рамките на преговорите й за членство, започнали през октомври 2005 г.
От 1 юли се премахват митническите пунктове на границата на Хърватия със съседките й от ЕС Словения и Унгария, а табелите и знамената на ЕС са поставени по границите с нечленуващите в ЕС Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора.
Знамето на Хърватия като 28-та държава от Европейския съюз ще бъде издигнато на официална церемония пред сградата на Европейския парламент в Страсбург, където започва юлската сесия.
От 1 юли 2013 г. сделките между български и хърватски фирми след тази дата ще бъдат третирани като вътреобщностни. Това се казва в съобщение на пресцентъра на Агенцията по приходите.
Проверка на валидността на ДДС номерата на хърватските задължени лица, регистрирани за целите на ДДС, ще може да се извършва от 1 юли 2013 г., чрез интернет страницата на Европейската комисия/Главна дирекция Данъчно и митническо облагане.

НОВИНИ ОТ БТПП
Демонстрация на художествени занаяти в БТПП
БТПП ще продължи да подкрепя занаятите в България и да съдействa млади хора да продължат традицията, адаптирана към съвременните условия Още
Участие на БТПП в работна среща по проект DIHK-CEFTA – Сараево 2013
CEFTA в рамките на стратегията на Югоизточна Европа 2020 Още
Покана за участие в Българо-турски бизнес форум в БТПП
БТПП съвместно с Турско-българската търговско-индустриална камара организират Още
Новорегистрирани в БТПП търговски представителства на чуждестранни лица
Новорегистрирани в БТПП търговски представителства на чуж Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Покани за международни събития, получени в БТПП
Покани за международни събития, получени в БТПП Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ
Промените в Закона за енергетиката - "стабилизиращи и крайно необходими"
Имаме категорична воля да въведем правила и прозрачност в енергетиката и да сложим край на източването на българската енергийна система Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Конкретни програми за борба с младежката безработица и за финансиране на малкия и среден бизнес
Дневният ред на Европейския съвет до голяма степен съвпада с въпросите, които са във фокуса на програмата на правителството Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Хърватия официално стана член на Европейския съюз
От 1 юли 2013 се премахват митническите пунктове на границата на Хърватия със съседките й. Сделките между български и хърватски фирми ще бъдат третирани като вътреобщностни Още