Брой 132 (1643), 13-07-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Бизнес делегация, ръководена от вицепремиера на Узбекистан, посети БТПП


В БТПП се проведе среща с вицепремиера на Република Узбекистан - Нодир Отажонов, който е в България на работна визита, заедно с придружаваща делегация.

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров подчерта отличното сътрудничество с ТПП на Узбекистан, изразяващо се с поредица от посещения, срещи и обмен на полезна за бизнеса от двете страни информация. Той сподели, че прегледът на двустранните икономически отношения показва засилен интерес за взаимодействие в следните отрасли: строителство, фармацевтична и козметична промишленост, машини за хранително-вкусовата промишленост, подемно-транспортна техника, селско стопанство, туризъм и др. С цел задълбочаване на сътрудничеството бе създаден и Българо-узбекистански бизнес съвет към БТПП в края на 2017 г.

Отажонов представи перспективите за бизнес сътрудничество от гледна точка на Република Узбекистан, като страна с интензивен икономически и демографски растеж и изключителен потенциал в области като: селско стопанство, птицевъдство, рибовъдство, животновъдство, фармацевтика, козметичен сектор, текстилна промишленост, памукопроизводство, електротехника, автомобилна промишленост и др.

Маджиде Ахмедова, зам. изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции представи преимуществата и изгодните условия за правене на бизнес в България. Тя подчерта конкурентните разходи за бизнес и подкрепата, която агенцията осигурява на инвеститорите.

Условията за инвестиране в Узбекистан бяха представени от С.Ахмедов, ръководител на Държавния комитет по инвестиции. Представяне на фармацевтичния бранш бе направено от К. Шадибеков, ръководител на Агенцията за развитие на фармацевтичния сектор. От 14 работещи в страната свободни икономически зони, 6 са строго специализирани в областта на производството и търговията с лекарства.

В срещата взеха участие и представители на българския бизнес, които направиха конкретни предложения за реализиране на узбекския пазар на български продукти и услуги като: вино, минерална вода, козметика, медицински изделия и техника, туристически пакети, транспортни услуги, подемна техника, иновации и ноу-хау от България и други страни за внедряване в Узбекистан.

През 2019 г. се очаква организиране на заседание на Междуправителствената българо-узбекска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество в София.

 

Приложение:

Презентация на заместник-изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции

Презентация на ръководителя на Агенцията за развитие на фармацевтичния сектор

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Заместник-председателят на БТПП Георги Стоев участва в дебат относно модернизирането на европейската икономика
Бизнес делегация, ръководена от вицепремиера на Узбекистан, посети БТПП
В срещата взеха участие и представители на българския бизнес Още
Търговски представителства на чуждестранни лица
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Представяне на електронна платформа за медиация e-MEDIATION
24 юли 2018 г., София Още
Кандидатстване по програма ОПИК процедура "Насърчаване на предприемачеството"
Безплатно обучение Още
ТЪРГОВСКИ СПОРАЗУМЕНИЯ
Преговори за Споразумения за свободна търговия между ЕС и Австралия и Нова Зеландия
Фирмите могат да изпратят коментари и предложения в БТПП до 31 юли Още
ИКОНОМИКА
11 проекта на стойност 300 млн. лв. и над 8200 работни места в автомобилостроенето се изграждат в момента
ВЪНШНА ТЪРГОВИЯ
Износът на български стоки през май намалява с 3,5% на годишна база
През първите пет месеца експортът расте с 2% спрямо година по-рано, но износът към трети страни спада Още
ТУРИЗЪМ
Приходите от нощувки в туризма с ръст от 16,1% за периода януари- май 2018 г.
Увеличение с 27,2 на сто се отчита в приходите за месец май Още