Назад

Българската Газова Асоциация с предложение за изграждане на междусистемата газова връзка между България и Северна Македония


Сдружението Българска Газова Асоциация - член на БТПП, внесе в Министерския съвет на Р България и администрацията на президента предложение, свързано с актуализацията на Плана за възстановяване и устойчивост и Енергийната Стратегия на Република България изграждане на междусистемата  газова връзка между България и Северна Македония. Предложението е подкрепено от Българо-македонската търговско-промишлена палата, София и Македонско-българската стопанска камара, Скопие.

Българската Газова Асоциация предлага  да се изгради газовата връзка Петрич - Струмица, която би била от голямо значение за енергийната сигурност не само на двете съседни държави, но и за Република Косово, което е предпоставка за разширяване на териториалния обхват на „Газов Хъб Балкан“ и българския газов сектор.

Република Северна Македония получава природен газ чрез газотранзитната мрежа на Република България без възможност за споразумение за междусистемна свързаност между двата оператора, което изолира двата сектора за търговска дейност.

На 11.12.2019 г. в Скопие, под патронажа на премиера на Северна Македония Зоран Заев се проведе кръгла маса за газовата свързаност между двете страни, на която бе инициирано изграждане на интерконектор с Република Северна Македония по трасето Петрич – Струмица, пренебрегнато от предишното българско правителство. За това от Българската газова компания смятат, че предстоящата преработка на Плана за възстановяване и устойчивост на България е основание за допълване националната газоенергийна инфраструктура.

В приоритетните инфраструктурни проекти на Плана за възстановяване и устойчивост са включени разширение на газохранилището в Чирен, междусистемните връзки с Гърция и Сърбия, модернизация на вътрешната преносна мрежа и газификацията на комплекса "Марица Изток". Инфраструктурата на националния оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД осигурява междусистемна газова свързаност с всички съседни балкански страни, обезпечавайки чрез своята газотранзитна инфраструктура доставката на природен газ за Гърция, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Унгария и Австрия.

Според Българска газова асоциация и Българо-македонската търговско-промишлена палата съществен пропуск в Плана за възстановяване и устойчивост и Енергийната стратегия на Република България е пренебрегването на газовата свързаност с Република Северна Македония и Република Косово, което е естествена пазарна ниша за развитието на Газов Хъб Балкан, фактор за интегриране на Западните Балкани с България и средство за по-голяма икономическа свързаност между София, Скопие и Прищина.

Българската газова асоциация акцентира за възможността с изграждането на газовата връзка със Северна Македония да се изпълни хибриден инфраструктурен модел за пренос на природен газ и водород, което формира перспектива за икономическо и технологично сътрудничество между двете страни в нисковъглеродната политика на Европейския съюз.

----------------

Българската търговско-промишлена палата в разговори с правителството и с другите работодателски организации ще лансира това предложение за оценка и развитие в интерес на газовата и икономическата свързаност между София, Скопие и Прищина.