Брой 170 (175), 31-08-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ

Темата за здравословното хранене и ролята на бирата в него вълнува все по-голяма част от хората и научните среди


Данни от проведени наскоро научни изследвания доказват, че свойствата на пивото потискат процеса на стареене и намаляват стреса. Резултатите потвърждават, че умерената консумация на бира (до един литър на ден за мъжете и до 0,5 литра за жените) носи физиологични предимства за здравето, като повишаване качеството и продължителността на живота (намаляване на общата смъртност с 10-20%).

Според учените една от основните причини за това е наличието на изключително полезната, но много рядка молекула никотинамид рибозид (Nicotinamid ribosid). Освен в пивото, тя се съдържа само в млякото и млечните продукти. Счита се, че никотинамид рибозид подобрява функциите на митохондриите, които са пряко свързани с процеса на стареене на клетките. Това ново откритие допълва вече известните факти, че комбинацията от четирите здравословни елемента - физическа активност, непушене, умерена консумация на бира и ежедневен прием на плодове и зеленчуци, се равнява на подмладяване с 14 години от реалната календарна възраст. Разбира се, голямо влияние оказват социалната среда и положителните емоции, които могат да забавят стареенето.

В тази връзка е интересно да се знае, че пивото не съдържа мазнини и холестерол, а съдържа лесно усвояеми захари и по-бавно усвояеми декстрини. Това го прави естествена част от здравословната диета за отслабване. Резултатите показват, че въглехидратите в бирата (1,5-3 g/100 ml) са по-малко от тези в млякото (5 g/100 ml) и с по-тесни граници от съдържащите се във виното (0,1 – 6 g/100 ml), мазнините в пивото и виното са незначителни, докато в млякото са около 3 g/100 ml; витамините в бирата и млякото са 2-2,5 mg/100 ml, а във виното – 0,1-0,4 mg/100 ml; не на последно място - в пивото антиоксидантите са 20-60 mg/100 ml, във виното – 30-74 mg/100 ml, докато в млякото не са налични.

Благодарение умерената употреба на бира, човешкият организъм си набавя и специфичните вещества, съдържащи се единствено в хмела. Хмеловата съставка ксантохумол е много по-силен антиоксидант от тези, установени във виното, зеления чай и продуктите от соя. Полифенолите и хмеловите горчиви вещества показват широк и необикновен спектър на здравословно въздействие върху човека от антимикробно и противовъзпалително до антираково и противомутагенно. Хмелът намалява стреса и „отключва” ендорфините, които са хормоните на щастието.

В съвременното общество се счита, че стресът причинява едни от най-страшните дегенеративни заболявания като рак, диабет, сърдечно-съдови и др. чрез формиране в човешкия организъм по време на дишането и метаболизма на реактивни кислородни видове. Това е и основната причина пивото да се препоръчва като един от най-ефикасните натурални антидепресанти. Неслучайно още през Средновековието лечителите са давали бира с отвара от мента за лекуване от лоши мисли и безсъние.

Благодарение на изследванията на пивото и неговите свойства върху здравето и начина на живот на всеки от нас, темата за здравословното хранене и ролята на бирата в него вълнува все по-голяма част от хората. Затова и изследванията върху потенциалните положителни ефекти от умерената консумация на пиво все повече интересуват научната общност и родните учени също разширяват изследванията си върху качествата на българската бира.

Източник: Съюз на пивоварите в България

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП: Регистрираният спад на индекса на бизнес климата с 3.3 пункта през август не е драматичен
Палатата получава оптимистични сигнали от бизнеса Още
Заключително заседание работна група по Договаряне на минимални осигурителни доходи за 2013 г.
Социалните партньори, представени в работната група, не постигнаха съгласие Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Темата за здравословното хранене и ролята на бирата в него вълнува все по-голяма част от хората и научните среди
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи върху средствата за измерване на акцизни стоки
Предвидено е проектът да влезе в сила от 31 март 2013 г. Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Паркинг и кафе автоматите с касови апарати от 1 ноември
Това предвиждат последните промени на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Консултация за бъдещето на Европа: остават само 10 дни!
Според обявените днес данни, над 8404 граждани на ЕС вече са изразили мнение по въпроса за бъдещето на Европа Още