Брой 170 (175), 31-08-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Заключително заседание работна група по Договаряне на минимални осигурителни доходи за 2013 г.


На 30 август се състоя заключителното заседание на работната група по Договаряне на минимални осигурителни доходи за 2013 г. Обсъдени бяха предложените споразумения и възникналите въпроси по процедурата от приложението на МОД-2013 г.  Социалните партньори не постигнаха съгласие.

БТПП и другите национално представени работодателски организации са единодушни, че там, където по една или друга причина няма споразумение, трябва да се запазят минималните прагове от предходната година.

Представителите на синдикатите са да се прилага  административното увеличение, като за  икономическите дейности, които не са постигнали споразумение, минималните осигурителни доходи да се увеличат с достигнатият среден процент от сключените споразумения .

Работната група реши въпросът да се разгледа на заседание на НСТС, който да вземе окончателното решение. За заседанието на НСТС ще бъде изготвен проект на таблица в два варианта, с размери на тези МОД от 290 лв. и 310 лв. за икономическите дейности, които са посочили не размер в лева, а минимална работна заплата, както и за тези, които не са се договорили.

Според министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, 1.4 млн. работещи в страната ще бъдат засегнати от увеличението на минималните осигурителни прагове, които вече са договорени за 57 от общо 85 икономически дейности в страната. Средното увеличение за тях е около 4.4%, което според Младенов не би трябвало да се отрази негативно на работодателите и не бива да се стига до освобождаване на служители.

С официално писмо до министър Тотю Младенов, от 07.08.2012 г., БТПП изрази позицията, че „административното налагане на ръст на осигурителния доход е неприемлив подход и във вреда на икономиката като цяло, с тежки последствия за малките и средни предприятия, с изкривяване на условията за равностойна конкурентна среда.”

Същото се отнася и за изменението на минималната работна заплата, когато това изменение не е обвързано с ръст на производителността на труда.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП: Регистрираният спад на индекса на бизнес климата с 3.3 пункта през август не е драматичен
Палатата получава оптимистични сигнали от бизнеса Още
Заключително заседание работна група по Договаряне на минимални осигурителни доходи за 2013 г.
Социалните партньори, представени в работната група, не постигнаха съгласие Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Темата за здравословното хранене и ролята на бирата в него вълнува все по-голяма част от хората и научните среди
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи върху средствата за измерване на акцизни стоки
Предвидено е проектът да влезе в сила от 31 март 2013 г. Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Паркинг и кафе автоматите с касови апарати от 1 ноември
Това предвиждат последните промени на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Консултация за бъдещето на Европа: остават само 10 дни!
Според обявените днес данни, над 8404 граждани на ЕС вече са изразили мнение по въпроса за бъдещето на Европа Още