Назад

Добри перспективи за младежки стартъпи в България



Националният конкурс за най-добър младежки стартъп 2022г., организиран от Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Фондa на фондовете, привлече значителен интерес. Самостоятелно и в екипи, кандидати от различни университети от цялата страна представиха вдъхновяващи идеи за бизнес и иновации в сферата на устойчиво земеделие, дигитализация, образование, култура и културно наследство, изкуство, спорт, кръгова икономика, умни и екологични жилища и др.

Конкурсът се проведе под патронажа на Министерство на иновациите и растежа и в партньорство с ОББ, Витоша венчър партнърс, Иновейшън кепитъл, Морнингсайд Хил, Ню Вижън 3, Силвърлайн Партнърс, Ендевър България, БТПП (Съвет по инвестиции), BVCA и София Тех Парк.

Събитието бе открито от министър Даниел Лорер, който заяви, че мисията на Министерството на иновациите и растежа е да има повече икономически растеж за България и то умен растеж – не през евтина работна ръка и евтин ток, а растеж през умни хора и зелена енергия. Министър Лорер изтъкна, че към края на първото тримесечие на 2022 г. през фондовете за дялово финансиране са подкрепени близо 170 стартъпа с потенциал за растеж. „Предприемачеството е възможност да променим икономиката си и да дадем път на младите хора, за да стартират успешен собствен бизнес“.

В конкурса участваха 37 отбора, от които бяха избрани 10 финалисти. Всички те са студенти в български университети и младежи до 29-годишна възраст с иновативни бизнес идеи.

На първо място в конкурса бе избран проект „VODORASLO₂“ за апарати за пречистване на въздуха с използване на иновативна технология чрез водорасли.

Владимир Томов, председател на Съвета по инвестиции при БТПП, член на журито на конкурса, връчи от името на Българската търговско-промишлена палата почетна диплома на проект “Bean Bags for the Planet” за най-голям експортен потенциал.

Наградният фонд на конкурса включи възможности за участие в акселераторските програми на фонд мениджърите, стаж във Фонд на Фондовете, поощрителни награди от партньорите на конкурса и др.

Финалистите в конкурса се запознаха с услугите на БТПП и възможността за участие в програмата Еразъм за млади предприемачи.