Назад

Приходите на НАП се увеличиха с над 1,6 млрд. лева за полугодието


Над 14,9 млрд. лева са постъпленията в Националната агенция за приходите (НАП) през първата половина на 2022 г., което е с 1,6 млрд. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от приходната агенция.

До края на юни приходите за централния бюджет са близо 8,2 млрд. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е почти 2,2 млрд. лв., корпоративният данък е 1,7 млрд. лв., а над 4 млрд. лв. са приходите от ДДС.

Приходите от осигурителни вноски към 30 юни са близо 6,3 млрд. лв. В това число над 3,7 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 1,6 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски, и 920 млн. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративния данък – 38%. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 8 на сто, а осигурителните вноски растат устойчиво с над 12% спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП.

"Удовлетворени сме от факта, че за пореден път наблюдаваме увеличение на доброволното деклариране и плащане от страна на данъкоплатците. Уверени сме, че с тези темпове ръстът на приходите през 2022 г. ще надмине очакванията ни", каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод поредния рекорден ръст в приходите.