Назад

Първа среща на партньорите по проект "SUCCESS" в ТПП Добрич



Първа среща на живо проведоха партньорите по проект „SUCCESS“, финансиран от Инициативата EU4Business на Европейския съюз и управлявана от EUROCHAMBRES.

В Търговско-промишлена палата – Добрич се събраха екипите от българска и молдовска страна. Ръководители на проекта са главният секретар на ТПП-Добрич Герман Германов от страна на България и Артур Набуку от Молдова. 

Целта на проекта е да подкрепи български и молдовски МСП и бизнес организации, ангажирани в сектора на творческите индустрии и имащи потенциал за интернационализация при създаване на партньорства за разширяване на пазарите, повишаване конкурентоспособността и производителността, въвеждане на иновации, чрез обмяна на опит и добри практики и предоставяне на консултантски услуги.

Татяна Гичева запозна партньорите по проекта с основните дейности, постигнатото до момента и очакваните резултати. “Това е много кратък и много интензивен проект“, изтъкна Гичева. Той е бил стопиран от войната в Украйна и затова една част от него се реализира онлайн.

Основен бенефициент е креативната индустрия, по десет представители от двете страни. Застъпени са дейности на три малки и средни предприятия, седем фирми, ръководени от жени, четири селскостопански субекта, две НПО, също ръководени от жени. Имало е рекламна кампания за подбор на  участниците - изтъкна Татяна Гичева.

По проекта е направен електронен наръчник на четири езика. Проектът приключва през  месец август.
Конкретните очаквания са да бъдат сключени търговски договори, да се създадат две нови услуги от три организации. Предстои сключването и на един меморандум за сътрудничество и най-веча да бъде правилно отчетен проектът пред Европалати.

В рамките на деня ще се проведат срещи между участниците в бизнес мисията от Молдова и български МСП/бизнес организации.

Предстои откриването на изложение на творческите индустрии от областите Кахул и Добрич на площадчето между Аптека 1 и бистро „Калисто“. 
На 21 и 22 юли групата от Молдова ще посети фирми и организации от област Добрич, работещи в сектора.