Назад

Международно признание за качеството на работа на арбитрите към АС при БТПП



Арбитражният съд при БТПП има удоволствието да информира, че г-н Ивайло Дерменджиев, член на Президиума на АС и арбитър от вътрешната и международната листи на АС, както и понастоящем Председател на Висшия адвокатски съвет, е избран за арбитър, който ще може да разрешава двустранни спорове, породени или отнасящи се до търговските споразумения между Европейския съюз (ЕС) и трети страни, включително  Япония, Сингапур, Виетнам, Канада и Великобритания, като името му е включено в списъка публикуван на официалния сайт на Европейската комисия.

В сегашната непредсказуема и изискваща далновидност международна и икономическа ситуация, решението да бъдат избрани деветима високо квалифицирани арбитри, с безупречна репутация, за споровете конкретно с Великобритания е добра стъпка, тъй като в резултат от Брекзит са възможни спорове, там където досега са били поддържани добри междудържавни и междусъседски отношения.

Доказателство за това е възникването на двустранен спор между Великобритания и Франция, непосредствено след влизането в сила на Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство.

Представители на ЕС уверяват, че за да се осигури лоялна конкуренция между страните в контекста на Брекзит, ще бъдат особено бдителни и безкомпромисни пред евентуални нарушения на споразумението от страна на Великобритания. 

Пожелаваме на г-н Дерменджиев като международно признат специалист в сферата на търговския арбитраж, да постановява законосъобразни, ефективни, подлежащи на последващо изпълнение  арбитражни решения, както го е правил до сега.

Линк към статия --  https://www.24chasa.bg/biznes/article/12162071