Назад

ЕК подписва договор за съвместно възлагане на поръчки за ваксини срещу Ковид-19


HERA, Органът на Европейската комисия за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации, подписа рамков договор за съвместно възлагане на обществени поръчки с дружеството HIPRA HUMAN HEALTH за доставка на тяхната протеинова ваксина срещу COVID-19. В съвместното възлагане на обществени поръчки участват 14 държави членки и други държави, като в рамките на тези поръчки те могат да закупят до 250 милиона дози. Тъй като броят на случаите в Европа отново нараства, този договор ще направи ваксината на HIPRA бързо достъпна за участващите държави, веднага щом тази ваксина получи положителна оценка от Европейската агенция по лекарствата.

Договорът за съвместно възлагане на обществени поръчки с HIPRA допълва вече широкия набор от ваксини, осигурени чрез стратегията на ЕС за ваксините, включително договорите, които вече са подписани с AstraZenecaSanofi-GSKJanssen Pharmaceutica NVBioNtech-PfizerModernaNovavax и Valneva. В рамките на стратегията на ЕС за ваксините са осигурени около 4,2 милиарда дози. Благодарение на разнообразния набор от осигурени ваксини Европа продължава да бъде добре подготвена за ваксиниране срещу COVID-19, като използва ваксини, които са безопасни и ефикасни.  Участващите държави могат да решат да даряват ваксини на държави с ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други европейски държави.

Бивалентната рекомбинантна протеинова ваксина на HIPRA, която понастоящем е в процес на текущо разглеждане от Европейската агенция по лекарствата, се разработва като бустерна доза при вече имунизирани лица на възраст 16 и повече години. Ваксината HIPRA се съхранява при температура на охлаждане между 2 и 8 °C, което улеснява съхранението и разпространението в Европа и по света.