Назад

Цветан Симеонов пред БТА: България отстъпва с девет позиции по Индекса за върховенството на закона


България отчита сериозен спад в позициите си по Индекса за върховенство на закона, който е естествена последица от неуспешния старт на реформата в правосъдната система, като от 53-о място през 2020 г. отиваме на 62-о място през 2021 г. С девет места сме по-надолу в класацията, независимо от това, че нови 11 държави се включват в нея, съобщи в интервю за БТА председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, потърсен за коментар по повод последното издание на палатата "България в цифри", в което са събрани данни от над 27 международни класации по различни показатели за 2021 г. Брошурата ще бъде достъпна на сайта на палатата и в книжен вид в нейните офиси.

При Индекса за правене на бизнес по показателя "Свързване с електричество" България се нарежда след 110-о място. Толкова правителства се изредиха и не можаха да решат въпроса с бързото и лесно включване на новопостроено предприятие или сграда в електрическата мрежа, коментира резултатите Симеонов.  

Страната отчита напредък в международната класация "Свобода на медиите - от 112 място от общо 180 страни на 91-о. Това е сериозен напредък, очевидно, че липсата на силно правителство, сякаш малко отхлабва възела около медиите и им дава възможност да говорят по-свободно и открито, каза председателят на БТПП. По индекса за конкурентоспособност по класацията на Международния институт за управление на мениджмънта България запазва позицията от предишната година и отново е на 53-о място. Успех е, че изобщо сме в тази класация, защото в нея са включени едва 63 от над 200 държави, коментира Симеонов.

Според него сред основните задачи на служебното правителство са провеждане на нормални избори, справяне с ковид пандемията, високите цени на тока и на природния газ. За българския бизнес няма значение откъде и как ще се осигури газ, въпрос на оцеляване е да се осигурят от служебното правителство, както и от следващ редовен кабинет устойчиви доставки на достатъчни количества на справедлива цена, която не поставя българските фирми в неконкурентно положение по отношение на цените на крайните им продукти, каза председателят на БТПП.

Според Цветан Симеонов до края на годината не се очаква нивата на безработица да се повишат заради трудната компенсация на липсата на работна сила. Заради липсата на квалифицирани кадри ще продължи натискът за повишаване на заплатите, който допълнително се засилва и заради двуцифрената инфлация в България, като работодателите ще трябва да продължат с намаляването на маржа на печалбите, което пък им пречи да инвестират в модернизация на производствата. Допълнителен утежняващ фактор е непремереното решение, включително и на последното правителство за увеличаване на заплатите в определени сектори - например в образованието, без постигане на предварително поставяне на цели, както и в нереформирани сектори, въпреки обещанията за оптимизиране на администрацията, смята председателят на БТПП. Всичко това според него изтегля част от работната ръка от прякото производство в други дейности. Очаква се тези проблеми да доведат до увеличаване на сивия сектор в икономиката, а това ще рефлектира върху приходите в държавния бюджет, допълни Симеонов.

Според председателя на БТПП 20 процента инфлация до края на годината в България може да има единствено при сериозни международни усложнения. Той изрази надежда войната в Украйна да не се разпространи и да се направят усилия за мирното й приключване.

Същевременно обаче Симеонов каза, че е вероятно да има известен период, в който страната ни ще изпадне в рецесия, но изрази надежда той да не продължи дълго.

Бизнесът е с умерени очаквания към вицепремиера по управлението на европейските средства Атанас Пеканов по отношение на Плана за възстановяване и по оперативните програми. Разочарованието на всички е голямо, защото някои държави вече година работят с тези огромни средства. Каквото и да кажем, вече сме в страхотно закъснение и това намалява шанса на България да догонва другите страни. По тази причина очаквам служебният ресорен вицепремиер час по-скоро да започне да се справя със задачите, защото от прекалено умуване сме на кота нула, коментира председателят на БТПП.

Пълният текст на интервюто е поместен на следния линк

https://www.bta.bg/bg/news/economy/306782-s-devet-pozitsii-pada-balgariya-po-indeksa-za-varhovenstvo-na-zakona-v-balgariya