Назад

Специализираното индустриално изложение “MachTech & InnoTech Ехpo 2022" отвори врати




Вчера в залите на  Интер Експо Център стартира най-голямото изложение за индустриални машини и технологии, роботика и автоматизация “MachTech & InnoTech Ехpo 2022“, което бе официално открито от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

В приветствието си към участниците в изложението министър Стоянов съобщи, че 74% от компаниите у нас използват природен газ, а само 37% могат да го заменят с алтернативно гориво. Данните са от анкета с българските предприятия, проведена от министерството през август, която цели да даде актуална картина на нуждите на бизнеса.

От проведеното допитване става ясно още, че 60% от фирмите не могат да намалят обемите на консумация на природния газ. “Тези данни още веднъж показват колко е важна диверсификацията и осигуряването на най-добри цени на енергийните източници преди зимния сезон“, заяви Никола Стоянов.

Министър Стоянов посочи, че за 2021 г. износът на българските компании, работещи в машиностроителния сектор, надхвърля 4 млрд. лева. „70% от продукцията в отрасъла се изнася за държави в Европа, което е ясен знак, че българските фирми са силно конкурентни на световните пазари“. По думите му, секторът е с висока добавена стойност и българската държава полага всички усилия, за да подобри бизнес средата у нас.

Българското индустриално изложение се провежда за 13-ти път в периода 13-16 септември 2022 и тази година събира над 130 изложители от България, Чехия, Австрия, Турция, Италия, Германия, Китай и Румъния. Те  представят достиженията на стотици брандове при индустриалните роботи, многотонните машини, индустриални софтуери, 3D технологии и други. 

Индустриалното изложение  заема 10 хил. кв.м., като форматът обединява две зони – MachTech и InnoTech. В MachTech се представят металорежещи и обработващи машини, машинно проектиране и машини за термообработка и заваряване, лазерни технологии, хидравлика и пневматика. InnoTech съсредоточава вниманието върху софтуера и индустриалните мрежи, 3D технологиите, системите за автоматизация, електрониката, роботиката и проектирането.

В залите са изложени адаптивни роботи за оптимизиране на вътрешната логистика. Колаборативни роботи  демонстрират способностите си за работа в производства с тежки условия. Роботизирани специалисти  показват тенденциите при заваряването, а 3D технологиите  демонстрират предимствата си за създаване на функционални решения за електронни компоненти, машиностроене, дигитална стоматология, образование и др. Акцент са и защитата на здравето и здравословната работна среда, индустриалната аспирация, металообработващи машини с ЦПУ, двигатели от последно поколение и др.

Изложението бе съпътствано от Международна конференция, посветена на образованието и кадровата обезпеченост на индустриалния сектор, организирана съвместно от Българска браншова камара-машиностроене и Интер Експо Център.

Старт даде Исабел Собрино Мате - старши съветник по политики в CEEMET, най-голямата работодателска организация за фирмите от металната, машиностроителната и технологичната промишленост. Инж. Нишан Баздигян, управител на РАИС, разкри предизвикателствата при осигуряването на кадри според съвременните изисквания. Кристиян Михайлов, член на борда на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, представи успешната стратегия по роботика.

На конференцията бяха представени идеите за повишаване на квалификацията и интеграцията с професионалните гимназии на инж.Сашо Въжаров, управител на Ванико, на проф..д-р инж. Илия Железаров, ректор на Техническия университет в Габрово, и на инж. Илия Келешев, председател на Браншовата камара-машиностроене.