Назад

Арбитражното производство като достъпен метод за разрешаване на спорове за предприемачите




В рамките на проект по програма Еразъм+ „Доброволно разрешаване на международни спорове, повишаване компетенцията на предприемачите чрез управление на малки и средни предприятия и обмен на опит между партньорски институции“, на 28 септември в БТПП се проведе среща между Ръководството на Арбитражния съд при БТПП и делегация от гр. Бялисток, Полша, включваща представители на Регионалната търговско- промишлена палата на гр. Бялисток, бизнеса и юридическите среди.

Тема на разговорите бе обмяна на институционален опит във връзка с проблемите при извънсъдебното разрешаване на спорове и по-конкретно разрешаването им чрез арбитраж. От страна на АС при БТПП участие взеха председателят на АС Благовест Пунев, Александър Кацарски и проф. Ангел Калайджиев, зам.-председатели на АС при БТПП, както и Ивайло Дерменджиев, член на Президиума на  АС.

Полската делегация бе ръководена от Витолд Карчевски – председател на РТПП на Бялисток, и съпроводена от  Йордан Драганчев, ръководител Служба търговско-икономически въпроси към Задграничното представителство на Република България в Република Полша. Като представител на Арбитражния съд присъстваше Каролина Лупинска, изпълняваща функциите на генерален секретар на Източния арбитражен съд към Палатата в Бялисток.

Благовест Пунев представи основанията, обуславящи АС като компетентен институционален арбитраж за разрешаване на спорове, в които могат да бъдат участници както юридически, така и физически лица. Той отговори на въпроси на гостите за приложимото материално право в международни спорове, разглеждани пред АС при БТПП. 

Председателят на АС  проследи  в кратко резюме дейността на АС и сподели подетата инициатива за създаване на регионална листа с арбитри към АС при БТПП към двадесет и седемте области в България, включваща изявени юристи с високи нравствени качества и богат опит, които практикуват извън столицата. Целта е създаване на възможност местните представители на бизнеса да получат достъп до ефективно, бързо и икономично правосъдие.

Ръководството на АС отговори на въпроси на полските гости, свързани с дигитализацията на арбитражното производство, провеждането на видеоконферентни заседания и най-вече с възникващите предизвикателства при събирането на доказателства - изслушване на вещи лица и разпити на свидетели, в заседание проведено онлайн, чрез платформа за конферентна връзка. Достиженията в тази насока на АС при БТПП, изградената система за съхраняване на онлайн базирани електронни досиета на делата и адаптираният Правилник на АС за гледане на дела дистанционно, направиха силно впечатление на участниците от чуждестранната делегация.

Зам.-председателят на Арбитражния съд  Александър Кацарски отговори на въпроси на гостите за инициативата, която АС при БТПП прилага за обучение на младите юристи, адвокатите и бизнес представителите по въпросите на арбитражното производство, а именно ежегодни обучения на всички заинтересовани, диференцирани според нивото на юридическо образование, което притежават.

Гостите от Търговско-промишлената плата на гр. Бялисток споделиха, че имайки предвид необходимостта от подкрепа на инициативи, предприети в областта на осигуряването на достъп до правосъдие, включително използването на възможността за уреждане на спорове в рамките на арбитража, през 2015 г. са поели инициативата за създаване на Източен съд към РТПП Бялисток, който да изпълнява тази задача.    Основаната от тях институция, като самостоятелен арбитражен съд, е част от мрежата арбитражни съдилища, създадени в отделните воеводства на Република Полша.

Между домакините и гостите възникна оживена дискусия относно сходните за двете страни трудности при прилагането на извънсъдебните алтернативни методи за разрешаване на спорове в отношенията между бизнес партньорите.

Общо за всички участници бе разбирането, че идеята за арбитраж се основава на доверие към арбитражната институция, надеждно представителство и прозрачност на намеренията на хората, които го създават, като работата на всички участници в арбитражния процес трябва да бъде насочена към повишаване на информираността и ползотворното прилагане на извънсъдебните методи за разрешаване на спорове, в полза на засилен инвеститорски интерес в двете държави.

Предстои продължение на дейностите по проекта по програма Еразъм+ „Доброволно разрешаване на международни спорове“ с посещение през месец ноември т.г. в гр. Бялисток, Полша, на делегация от БТПП, която ще включва и представители на Арбитражния съд.