Назад

Международна конференция „Финансова и инвестиционна подкрепа за МСП – Sofia International Money Expo 2022"





Панел на тема „Преки чуждестранни инвестиции – полза за бизнеса и стимул за икономиката“

В столичния хотел „Милениум“ се откри Третата международна конференция „Финансова подкрепа за МСП – SIMExpo 2022“, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП), Българската търговско-промишлена палата и Съвета за инвестиции при БТПП. Пленарната сесия бе модерирана от Владимир Томов, член на УС на БТПП и председател на Съвета по инвестиции при Палатата.

Събитието започна с поздравителен адрес от европейския комисар Мария Габриел. Ръководителят на представителството на ЕИБ на България Теодор Радонов се спря накратко на финансовите инструменти за управление и инвестиции, предвидени за малките и средни предприятия в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).  

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов в откриващато си обръщение каза: „В момента обществото силно се вълнува от политическите страсти, но икономиката движи страната ни напред, затова благодаря, че проявявате интерес днес да сте тук и да си говорим за нейните възможности“.

По думите на Стоянов инструментите в подкрепа на стартъпи и иновации стават все повече. "Моят призив в тази насока е първо да се използват работещи механизми, като националния инвестиционен фонд, който от много години доказва високо качество на работа", коментира той. 

Икономическият министър сподели, че миналата седмица е имал възможността да представи българския сектор за Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) на най-голямото бизнес събитие в Германия. Той заяви, че е привърженик на пазарните механизми – да се даде възможност на компаниите да печелят повече, да инвестират собствените си пари в иновации и развитие и да се интернационализират. По думите му има сериозен, повишаващ се  интерес към България за чужди инвестиции. Стоянов определи България като остров на стабилност към момента, що се отнася до наличието на енергия у нас.

Министър Стоянов  припомни колко са важни за икономиката ни малките и средните предприятия (МСП) , които в България представляват 75% от заетостта.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов подчерта важността на финансовите инструменти и механизми на фона на сегашната сложна и несигурна обстановка в България, в която са принудени да работят МСП. Понастоящем много от фирмите са похарчили голяма част от своите резерви, инфлацията е висока, лихвените нива се покачват, институциите полагат неимоверни усилия за овладяване на инфлацията и справяне с кризите. Ролята на вътрешното потребление  за растежа на икономиката се ограничава, защото доходите на 1/3 от населението са под прага на бедността. Войната в Украйна, неясните перспективи за формиране на правителство у нас и тепърва прохождащите стъпки на НПВУ допълнително засилват несигурността. Ето защо следва да се разчита на пазарните двигатели в икономиката, а най-важните институции, чиито представители сме се постарали да съберем тук, да помагат, като  финансират част от проектите на фирмите.

В момента финансите на държавата не са в цветущо състояние, ако някои фирми имат сериозни проблеми, да не чакат да зацикли дейността им, а да проявят гъвкавост и да се пренасочат към други сектори с нови идеи, за които са предвидени стъпки и мерки от НПВУ. Симеонов сподели, че на предизборните срещи на БТПП и другите работодателски организации  ръководствата на партиите са склонни да приемат приоритетите им, да запазят нивата на съществуващите данъци, да не се увеличават  дългът и преразпределителната роля на бюджета.

В заключение Симеонов благодари за утвърденото партньорство с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия при организирането на подобни събития и пожела успех на конференцията.

Програмата на събитието продължи с презентации от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентноспособност“ на Министерство на иновациите и растежа относно възможностите за финансиране на МСП по НПВУ.

През първия ден на конференцията се състоя панел на тема „Преки чуждестранни инвестиции – полза за бизнеса и стимул за икономиката“ - видео тук.

Дискусиите продължават и днес, 4 октомври, по актуални теми: дялово инвестиране в подкрепа на растежа на бизнеса; гаранционни и финансови инструменти в подкрепа на бизнеса; финансови и инвестиционни инструменти в подкрепа на проекти за зелена енергия и енергийна ефективност.   

Част от събитието е изложение, на което са представени продукти и услуги на финансови институции, инвестиционни и гаранционни фондове и инвеститори. Така представителите на малки и средни предприятия могат да се запознаят с конкретни възможности за растеж.