Назад

БНБ коригира надолу прогнозата си за растеж на икономиката през настоящата година


БВП на България ще отчете 3.9% растеж през 2021, който ще се ускори до 4.7% през 2022, след което ще се забави до 3.8% през 2023. Това предвижда Българската народна банка в най-новата си макроикономическа прогноза.

Корекцията на прогнозата за икономическия ръст банката обяснява с изменението на нетния износ и времевото разпределение на средствата, които се предвижда да бъдат получени от България за изпълнението на проекти по Националния план за възстановяване и устойчивост.

"Очакваме вътрешното търсене да има основен положителен принос за растежа през прогнозния хоризонт, което ще се дължи главно на частното потребление в условията на силен растеж на разполагаемия доход на домакинствата. Инвестициите в основен капитал ще имат съществен положителен принос за растежа на БВП през 2022 и 2023 главно поради очакваните значителни публични разходи по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост. В условията на силно вътрешно търсене предвиждаме нетният износ да има предимно отрицателен принос през периода 2021–2023", посочват от БНБ.

Годишната инфлация се предвижда да се ускори до 3.8% в края на 2021, като ускорението отразява очакваното съществено увеличение на разходите за производство на фирмите поради силния растеж на международните цени на някои основни суровини в евро, увеличените разходи за труд на единица продукция и поскъпването на електроенергията. "Очакваме засиленото частно потребление да бъде друг фактор с проинфлационно влияние4.

Основни рискове за целия прогнозен хоризонт продължават да бъдат разпространението на COVID-19 в България и в света и свързаните с него ограничителни мерки, както и политическият цикъл в страната, който би могъл да се отрази в забавяне на изпълнението или промяна в обхвата и размера на заложените в прогнозата инвестиционни разходи на правителството и фирмите. Рисковете пред реализирането на прогнозата за инфлацията през целия прогнозен хоризонт се оценяват като ориентирани към по-значително нарастване на цените спрямо базисния сценарий. Такива рискове могат да се реализират при по-продължително и по-голямо покачване на цените на суровините на международните пазари в сравнение с това, което предполагат външните допускания в текущата прогноза, както и при запазване на възходящата тенденция при някои административно определяни цени, като природния газ, електрическата и топлинната енергия.

Пазар на труда
ОТ БНБ прогнозират заетостта да се увеличи с 1.3% през 2022, но растежът да се забави до 0.3% през 2023 поради неблагоприятните демографски тенденции в страната, като нивото на заетостта от 2019 няма да бъде достигнато до края на прогнозния хоризонт. Коефициентът на безработица ще нарасне слабо до 5.5% през 2021, най-вече в резултат на въведените от началото на 2021 г. промени в методологията за наблюдение на работната сила, които не са отразени в предходните години. Същевременно засилването на икономическата активност в страната ще се отрази в понижение на коефициента на безработица до 4.9% през 2022 и 4.6% през 2023. От БНБ очакват компенсацията на един нает да нарасне с 8.2% през 2021 г. в резултат от подобряването на икономическата активност, от увеличението на минималната работна заплата от началото на годината и от по-високите възнаграждения в публичния сектор. Растежът на номиналните доходи на един нает ще се забави до 6.8% през 2022 при допускането за по-слабо увеличение на заплатите в публичния сектор, докато нарастването на икономическата активност и ограниченото предлагане на труд в страната ще се отразят в повишение на растежа до 7.4% в края на прогнозния период. Растежът на номиналните раз- ходи за труд на единица продукция ще се забави до 3.2% през 2021 г. в резултат от възстановяването на производителността, но ще се повиши през следващите две години, движен от очакваното увеличение на заплатите.

Кредити и депозити
Увеличаващото се търсене на потребителски и особено на жилищни кредити в условията на продължаващо възстановяване на икономическата активност и благоприятни перспективи за пазара на жилища, запазващите се на ниски нива лихвени проценти и облекчаването на кредитните стандарти от страна на банките ще допринасят за ускоряването на годишния растеж на кредита за домакинства, прогонзира БНБ. "През периода 2022– 2023 очакваме растежът на кредита за нефинансови предприятия да следва плавна тенденция към ускоряване под влияние на прогнозираното нарастване на частните инвестиции и на търсенето от фирмите на банков ресурс за инвестиционни цели в условията на запазващи се ниски рав- нища на лихвените проценти. Очакваното забавяне в темпа на растеж на частното потребление ще ограничава растежа на кредита за домакинства през 2022 и 2023.

Възможното умерено увеличение на дела на необслужваните кредити в портфейлите на банките с изтичането на удължените срокове по частния мораториум върху плащанията по банкови кредити, както и обявеното от БНБ увеличение на антицикличния капиталов буфер, в сила от 1 октомври 2022, също са фактори с потенциален ограничаващ ефект върху динамиката на кредита за частния сектор.

В условията на продължаващо покачване на заплатите в прогнозния хоризонт БНБ очаква депозитите в банковата система да продължат да нарастват със сравнително високи тем пове, но да следват плавна тенденция към забавяне. Част от допълнителния доход на домакинствата се очаква да бъде използван за увеличаване на частното потребление или да се поддържа от домакинствата под формата на пари в брой. Намаляването на несигурността, определено от допускането за овладяване на пандемията от COVID-19, ще допринася за постепенното ограничаване на спестяванията с предпазен мотив.