Назад

Среща на председателя на БТПП с посланика на Колумбия в Полша, акредитиран за България


Председателят на БТПП Цветан Симеонов разговаря с Н.Пр. Асад Хосе Хатер Пена, посланик на Колумбия в Полша, акредитиран за България. Разговорът се състоя в Посолството на България във Варшава.

Посланик Пена запозна Симеонов с основни факти за икономическото развитие на своята страна, която е четвъртата по големина държава в Южна Америка, както по територия, така и по размер на БВП. Икономиката на страната се развива изключително интензивно през последното десетилетие. По информация от Световната банка Колумбия има опит в разумното макроикономическо и фискално управление, основано на система за справяне с инфлацията, гъвкав обменен курс и правилна фискална рамка, което позволява на икономиката да расте непрекъснато от 2000 г. насам. След пандемията икономиката на страната се възстановява енергично, като е подкрепена от повишено вътрешно потребление. БВП се възстановява с 10,7 % през 2021 г. до 314.32 млрд.щ.д. и се предвижда да нарасне със 7,1 процента през 2022 г.

45% от износа на Колумбия се състои от петрол. В страната  се развива бързо индустрията на информационните и комуникационни технологии. Тя има най-дългата оптична мрежа в Латинска Америка. Колумбия традиционно развива селско стопанство, като е сред петте най-големи производители на кафе, авокадо, палмово масло и сред десетте най-големи производители на захарно цвекло, банани, ананас и какао в света.

Въпреки някои отрицателни характеристики на местната среда – висока бедност и нисък процент на износ на преработени стоки, Колумбия може да бъде обещаващ икономически партньор. Затова Симеонов договори с посланик Пена активен обмен на икономическа информация с цел предоставяне на повече възможности за контакти между бизнеса от двете страни. Разискван бе също така и въпросът за необходимостта от почетен консул на Колумбия в България, който да компенсира отдалечеността на дипломатическата служба, акредитирана за нашата страна.