Назад

Възможности за развитие на българо-индийското сътрудничество във всички индустриални сфери




Сдружение "Клуб отбранителна индустрия", съвместно с Индийско-българската бизнес камара, организира работна среща, посветена на развитието на сътрудничеството с Индия и индийската индустрия.

В словото при откриването председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов подчерта добрите контакти не само с Посолството на Индия и търговската му секция, но и с Индийско-българската бизнес камара, Съюза на търговските палати и Съюза на износителите на Индия.  БТПП със  своите възможности ще продължи да съдейства на представителите на българския бизнес в Индия, както и за разрешаване на поредицата от икономически предизвикателства пред българската индустрия. Симеонов напомни за постигнатото по настояване на работодателите решение на Народното събрание през 2023 г. небитовите потребители на електрическа енергия да получават компенсации в размер на 100 на сто за ползваната от тях електроенергия над прага от 200 лв. за мегаватчас. В момента компенсациите са за цената на тока, която е над 250 лв. за мегаватчас.

Н.Пр. Санджай Рана – посланик на Индия в България, представи нови възможности за българо-индийското индустриално сътрудничество. Той даде обща картина на икономиката на Индия и приоритетите в нейното развитие – в машиностроенето, енергетиката, IT сектора, образованието, медицината, фармацевтичната индустрия, дигитализацията, туризма, търговията и др.

Посланик Рана даде пример с една компания, която заема четвърто място като доставчик на широколентов интернет за Индия. Изненадата на посланика била, когато разбрал, че това е eднa бългapcĸa ĸoмпaния,  ycпяла дa ce пpeвъpнe в нaй-бъpзo paзвивaщият ce интepнeт дocтaвчиĸ в cтoлицaтa Hю Дeлxи и в cтoлицaтa нa щaтa Teлaнгaнa - Xaйдapaбaд. Това е дpyжecтвoтo "Eĸcaйтъл" (Ехсіtеl Вrоаdbаnd), ĸoетo paбoти c пoчти вcичĸи дocтaвчици нa интepнeт в cтpaнaтa или в oбщo 150 индийски гpaдa. Дружеството е получило лицeнз зa paбoтa пpeз 2016 г., ĸaтo в мoмeнтa oбщият бpoй пoтpeбитeлите дocтигa 190 xиляди дyши, a cлyжитeлитe нa фиpмaтa в Индия ca 500.

В рамките на събитието бяха направени презентации на:

  • Индийско-българската бизнес камара (Калин Радев)
  • Националния колеж по отбрана „Г.С. Раковски (проф. Димитър Недялков)
  • SRTI – Институт за космически изследвания и технологии на тема „Перспективни тенденции в развитието на военната авиация в България – възможности за съвместно производство и индустриална кооперация в областта на производството на бойни самолети и вертолети за нуждите на военната авиация.“
  • Център за източни езици и култури (проф. Нако Стефанов)
  • Научноизследователска и развойна дейност (R&D) и иновационна система и политика на съвременна Индия.
  • Българска академия на науките (член-кореспондент Иван Гранитски) на тема  „БАН и нейния научен потенциал за развитието на високотехнологичната отбранителна индустрия. Използването на потенциала на БАН в процеса на промишлено сътрудничество с Индия“.

С презентации участваха и новите членове от Клуб отбранителната индустрия.