Назад

На среща в БТПП почетният консул на Гватемала представи търговско-икономическия профил на страната


Веселин Симов, почетен консул на Гватемала в България, и Силвия Веселинова, съветник по култура и образование към Почетното консулство на Гватемала в София, разговаряха с председателя на БТПП Цветан Симеонов.  

По време на срещата бе дискутирано актуалното състояние на двустранните търговско-икономически отношения. Симеонов разговаря с гостите относно възможността за осъществяване на бизнес пътуване до региона на Централна Америка през октомври 2022 г.

Почетният консул представи нови икономически данни за Гватемала. Страната е на пето място в света по износ на папая и дини, на трето място в Латинска Америка и на осмо място в света по износ на кафе. Гватемала е първа в света по износ на кардамон и пета в света по износ на захар. Поради климатичните особености, на територията й е силно развито селското стопанство. Добре представени са и секторите: текстилна промишленост, хранителна промишленост и други индустрии.

Веселин Симов предостави информация за икономиката и инвестиционния климат на страната.

Председателят на БТПП и почетният консул на Гватемала в България се договориха да проучат интереса на български компании да участват в бизнес пътуване до Централна Америка, по възможност включващо Гватемала, Мексико, Никарагуа, Хондурас. Маршрутът ще бъде прецизиран заедно с дипломатическата мисия на България, акредитирана за тези държави и партньорски организации от съответните страни.

При интерес да се включите в бизнес пътуването до Централна Америка, можете да се свържете с: БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, тел.: 02 8117 489, e-mail: g.dimitrova@bcci.bg.