Назад

Послание на генералния секретар на ЧИС по случай 30-та годишнина на организацията


Българската търговско-промишлена палата като член на Бизнес съвета на Черноморското икономическо сътрудничество /ЧИС/ получи послание от генералния секретар на ЧИС посланик Лазар Команеску, което споделя със своите членове.

„Тази година Организацията на черноморското икономическо сътрудничество отбелязва своята 30-та годишнина. Организацията е първата и най-старата в района на Черно море, създадена през 1992г със споделената визия на своите държави-членки за общо бъдеще, което ще превърне региона в зона на мир, стабилност и просперитет чрез взаимно икономическо сътрудничество. През тези 30 години ЧИС се утвърди като зряла, приобщаваща и институционализирана организация, която е инструмент за насърчаване на регионалното сътрудничество и икономическото развитие.

За съжаление, днес, когато се подготвяме да признаем постиженията на нашата организация през тези три десетилетия на съществуване, ние сме дълбоко загрижени от развитието на войната, която се провежда в нашия регион, която води до загуба на невинни животи, огромни човешки страдания и материални щети. Надяваме се, разумът и мъдростта, диалогът и дипломацията да надделеят за спешно прекратяване на огъня, прекратяване на военните действия и край на кръвопролитието. Истинско решение на кризата може да бъде само едно, напълно съобразено с международното право. Необходимото е връщането към среда, благоприятстваща конструктивно икономическо ангажиране в полза на всички държави-членки и народите в региона.

През първата половина на 2022 г. (в периода 1 януари – 30 юни 2022 г.) организацията се председателства от Молдова. Молдовските приоритети са под мотото „30 години Черноморско икономическо сътрудничество“ фокусирани върху следните теми.

  • Насърчаване на сътрудничеството в областта на околната среда, синя икономика, транспорт, търговия и свързаност, както и култура и туризъм;
  • Рационализиране на организацията;
  • По-нататъшно повишаване на видимостта и дейностите на организацията;
  • Засилване на сътрудничеството между ЧИС и свързаните органи, наблюдатели, секторни партньори, както и други регионални и Международни организации, включително по-нататъшно развитие на взаимодействието ЧИС-ЕС.“

Предстои среща на върха на Черноморското икономическо сътрудничество в Истанбул през юни 2022 г., когато  ще бъде отбелязана официално 30-тата годишнина на ЧИС.

За пълния текст на молдовските приоритети  вижте http://www.bsecorganization.org/chairmanship.