Назад

Българската търговско-промишлена палата връчи годишните си награди





За 28-ми път с традиционни Годишни награди Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ отличи фирми, посланик, търговски представител, регионална палата, браншова организация, медия и журналист на церемония в БТПП в хибриден формат.

Отличените фирми са призьори в Класацията на БТПП "Топ 100", които са показали, че предприемачите в България са приели предизвикателствата и са успели да извлекат предимства от трудната ситуация.
В категория "Топ 100 Фирми, класирани по изменението на приходите, максимална печалба и максимална рентабилност на активите, собствения капитал и приходите от продажби през 2020 г." бе наградена "Булминт продъкшън" ЕООД с бронзова статуетка "Хермес" и грамота.

В категория "Топ 100 Фирми, класирани по изменението на приходите и максимална печалба на приходи и на собствен капитал през 2020 г." бе отличена "Брайт медиа" ООД с бронзова статуетка "Хермес" и грамота.
В категория "Топ 100 Фирми, класирани по изменението на нетните приходи от продажби 2020/2019 г." бе наградена "Транспрес деливъри" ЕООД с плакет и грамота.

В категория "Топ 100 Фирми, класирани по максимална величина на печалбата на 100 лв. собствен капитал през 2020 г." "Европак България М" ЕООД бе наградена с плакет и грамота.
В категория "Топ 100 Фирми, класирани по изменението на печалбата 2020/2019 г." с плакет и грамота бе отличена "Видеолукс холдинг" АД.

С бронзова статуетка "Хермес" и грамота за 2021 бе отличена Андреа Вике, посланик на Австрия "за заслуги към развитието на икономическите отношения между България и Австрия и за приноса в постигането на целите на БТПП".

С бронзова статуетка "Хермес" и грамота за 2021 г. бе награден Хубертус Клинк, съветник по търговско-икономическите въпроси в Посолството на Германия "за заслуги към развитието на търговско-икономическите отношения между България и Германия и за постигане целите и задачите на БТПП". 

БТА беше отличена с плакет и грамота "за обективно представяне ролята на БТПП, за отразяване на позициите на членовете й по актуални проблеми и редовно излъчване на новини от ежедневната дейност на Палатата". Генералният директор на БТА Кирил Вълчев, който прие наградата от председателя на БТПП Цветан Симеонов, каза, че тази година е знаменателна с две неща - с приетите от парламента законови промени, с които БТА да може да публикува свободно информацията от национално представителните работодателски организации, а Агенцията е започнала нова рубрика "Икономика", където вече се съобщават имената на българския бизнес. 

Христо Николов - журналист в BLOOMBERG TV, бе отличен с плакет и грамота "за обективно отразяване на позициите на БТПП и на нейните членове по актуални стопански теми, с ясен сигнал за проблемите на българския бизнес и ролята на Палатата в негова защита".

Плакет и грамота като съвместна награда между БТПП и "Б2Б Тийм" ООД бе връчена за "най-добре развиваща се компания" на "РИДАКОМ" ЕООД.

В категорията "Регионални търговско-промишлени палати (камари) в системата на БТПП" с бронзова статуетка "Хермес" и грамота бе отличена Ямболската търговско-промишлена "за принос при постигане целите и задачите на БТПП" за 2021 г.

В категория "Браншови организации", с бронзова статуетка "Хермес" и грамота бе отличена Асоциацията на интериорните дизайнери в България "за принос при постигане целите и задачите на БТПП".
Председателят на БТПП Цветан Симеонов изтъкна по време на церемонията, че въпреки трудната година има компании, които в пъти са увеличили своите печалби само за една година. Той напомни, че годината е приключила с няколко поредици избори и изрази очакване за формиране на правителство и да започне работа Народното събрание. Разчитаме, че ще има нова вълна политици, което е видно и от резултатите от последните избори, както и че това, което затрудняваше в последните години управлението на страната с доста недостатъци в администрацията и в цялостната дейност, няма да се случи и ще получим по-модерно и ориентирано към пазарната икономика управление. 

Симеонов посочи, че Съветът по иновации се усъвършенства в подкрепа на фирмите, а Съветът по инвестиции още по-активно работи, защото средства ще бъдат все повече необходими на компаниите при възстановяването им. За да отговори на съвременните предизвикателствата, БТПП създаде Съвет по кръгова икономика и зелена сделка.

БТПП работи за привличане на българите в чужбина, да дадат своите сили за България, и очакваме от политиците първата им мисъл да бъде за това, което е най-добро за страната ни и то да бъде направено, каза Симеонов. 

Председателят на БТПП се обърна към фирмите и работниците да изпълняват добре задълженията, защото, по думите му, помощи откъдето и да идват, са с лимит. Безграничен може да бъде само просперитетът на България, който се случва, когато фирмите и работниците в тях полагат усилия за най-качествена работа и за добри резултати, каза Симеонов. 

В поздравителен адрес президентът Румен Радев поздрави БТПП за поредното организиране на годишните награди. Той изтъкна важната роля и активността на Палатата за отстояване на интересите на родната промишленост в България и в международните организации. 

Служебният премиер Стефан Янев също изпрати поздравителен адрес.

Служебният вицепремиер и министър на труда Гълъб Донев каза, че въпреки промените в обществения живот, наложени от пандемията, декември запазва привилегията си да е месецът, в който отличие за добре свършена работа получават най-добрите в своята област. Всички компании, участвали в състезанието, имат сериозен принос за създаването на отговорна бизнес среда в България, каза Донев. Той посочи, че заслуга за постигнатите положителни финансови резултати имат доброто управление и квалифицираната работна ръка.

Медийни партньори на Палатата за събитието са БТА, БНТ, БНР, Bloomberg bg, TV Evropa, Дебати.БГ.

Винарска изба „Бонония Естейт“ е партньор на събитието, с комплименти към наградените участници.