Назад

България се представи в първото международно изложение за кръгова икономика, енергетика и строителство “Forward Green 2023“


България участва като страна почетен гост в първото международно изложение за кръгова икономика, енергетика и строителство „Forward Green 2023“, което се проведе от 8 до 10 юни в Солун. Изложението събра на едно място над 100 изложители от различни държави.

Страната ни бе позиционирана с национален щанд, в който се представиха 33 асоциации, клъстери, фирми, общини, развиващи дейност и работещи по проекти в областта на кръговата икономика, зеления преход, строителството и други области, които са фокус на изложението. Сред тях са компании и браншови организации - членове на БТПП.

На щанда се визуализираха видеоматериали, показващи икономическия напредък на България и възможностите за инвестиции, природните дадености на страната, а фирмите изложители показаха техни проекти в областите, които са фокус на изложбата. Национално представителните работодателски организации – БТПП, АИКБ, КРИБ, БСК също се представиха с информационни материали.

При откриването на събитието президентът на „TEF-HELEXPO“ Тасос Цикас заяви, че целта на „Forward Green 2023“ е да се постави рамката и основата на темата за кръговата икономика и да се подчертае нейното важно значение за всички страни в региона и не само. „Forward Green 2023“ обединява представители и експерти от правителствения и неправителствения сектор на Гърция, Югоизточна, Централна и Северна Европа, както и Азия и Америка. В рамките на тридневния международен форум се проведоха  дискусии за обмяна на опит, както и за стартиране на съвместни партньорства.

Сред темите на събитието се открояваха усложнената енергийна обстановка в Европа, алтернативните доставчици на енергоносители, мерки и технологии за повишаване на енергийната ефективност на предприятията и бита. В програма бяха включени още и дискусии, свързани с инвестициите в кръговата икономика в региона на Югоизточна Европа, управлението на отпадъците, „зелено“ финансиране, енергийната трансформация, „зелен“ транспорт, „синя“ икономика и др.