Брой 139 (1897), 23-07-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Бизнесът иска самолетна връзка Бургас – ЧорлуДиректна самолетна връзка между Бургас и Чорлу, Турция, би била от голяма полза за развитието на икономическите отношения между двата най-развити в стопанско отношение региона на съседните страни, смятат български и турски бизнесмени.
Идеята обсъдиха предсeдателите на търговско-промишлените палати на двата града – инж. Цанко Иванов и Изет Волкан, в рамките на двудневно посещение на част от ръководството и екипа на БсТПП в Турция. Визитата се състоя по покана на Генералното консулство на Република България в Истанбул и цели развитие на бизнес отношенията между фирми и бизнес организации от двете страни на границата.
Да припомним, че още миналата година частна турска компания разгледа възможността за връзка по въздуха между Бургас и Чорлу, а новината бе съобщена от генералния консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе.
 
Интересът  на бизнеса от двете страни доказва, че и в момента тази идея стои на дневен ред. Търсенето на преки връзки между двете страни се доказва и от факта, че преди близо месец бе осъществено и първото пътуване с катамаран от Бургас до друг град от Турция – Инеада. Идеята е сезонна пасажерска линия да бъде Бургас - Инеада - Истанбул – Бургас и да започне да функционира от летния сезон на 2020 година. Срещата  между екипите на двете палати бе осъществена  през първия ден на посещението на бургаската делегация и на нея бе подчертана необходимостта от възстановяване на връзките между двете сродни организации, които датират от преди десетилетия. Бяха представени актуални презентации за реалните постижения на двата региона. По време на разговора бе провокирана дискусия за това как отношенията между фирми от двете държави могат да се задълбочат и надградят. Постигна се договореност за обмен на актуална информация между двете палати, както и за посещение на бизнесмени от Чорлу в Бургас през есента на 2019 година.
През втория ден от посещението на българската делегация в съседна Турция се състоя среща с генералния консул на Република България в Истанбул Ангел Ангелов и неговия екип. На нея бяха дискутирани възможностите за сътрудничество между Консулството и Палатата.
БсТПП получи покана за участие в бизнес форум, организиран в Истанбул през октомври, на който да представи инвестиционните възможности на Бургаски регион, капацитета на своите членове и стратегиите за развитие в бъдеще.
Бе обсъдена и възможността Генералното консулство на Република България в Истанбул да съдейства за провеждането на мероприятия на Бургаската палата, целящи задълбочаване на икономическите връзки между трансграничните региони, предоставяйки зали и материална база.
Текст: Дона МИТЕВА, ЧФ

НОВИНИ ОТ БТПП
Сигнал до КЗК относно нарушения по чл. 15, 21 и 22 от Закона за защита на конкуренцията
Процедурата по подбор на студент и обучител в сферата на професионалното образование и обучение за мобилност в чужбина вече започна
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговско-промишлена палата Враца стартира проектна инициатива Ready2Net, насочена към експортно ориентирани компании
Срокът за индивидуално кандидатстване на МСП е 15.09.2019 г. Още
Бизнесът иска самолетна връзка Бургас – Чорлу
Двудневно посещение на част от ръководството и екипа на БсТПП в Турция Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Изложение от сферата на хранително-вкусовата промишленост – “WorldFood Ukraine Expo
23-25 Октомври 2017 г. в Киев Още
ИНВЕСТИЦИОННИ ПРОЕКТИ
Министър Караниколов: Компания ще инвестира 25 890 млн. лв. в завод край Девня
По Закона за насърчаване на инвестициите предстоят да бъдат сертифицирани 70 проекта Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Гаранционен продукт за микрокредити в подкрепа на стартиращи и социални предприятия
Фонд на фондовете ще избере финансови посредници, които от своя страна ще предоставят микрокредити на допустими крайни получатели Още
ТУРИЗЪМ
Министър Ангелкова пред НСТ: Работим индивидуално за всеки от пазарите в топ 10 за България
Надяваме се на повече средства за реклама, целта е да задържим позиции през 2019г. и да подготвим успешна 2020г. Още