Назад

ЕВРОПАЛАТИ призовава за влизане в сила на търговското споразумение между ЕС и МЕРКОСУР



Асоциацията на Европейските търговски палати /ЕВРОПАЛАТИ/ и Съветът на търговските палати от МЕРКОСУР /CCCM/ подписаха съвместна декларация в подкрепа на търговското споразумение между Европейския съюз и МЕРКОСУР.

Преговорите между двата блока отнеха повече от двадесет години, за да бъде сключено балансирано търговско споразумение, което има потенциал да развие икономическите отношения между двата най-важни центъра на растеж в света, представляващи заедно 25% от световната икономика. Търговското споразумение не само ще премахне ключовите бариери за достъп на фирмите до пазара, особено на МСП, но също така ще повиши конкурентоспособността на всеки пазар през следващите години.

В тази връзка, срещата между бизнес общностите от Европа и МЕРКОСУР миналата седмица демонстрира подкрепата за това споразумение и бе сигнал за страните да положат необходимите усилия, за да позволят на компаниите да се възползват от него.

При подписването на съвместната декларация председателят на ЕВРОПАЛАТИ Кристоф Лайтл каза: "МЕРКОСУР, със своите 250 милиона потребители, е исторически важен пазар за нашия бизнес и стратегически съюзник за Европа. Ето защо сега трябва да се ангажираме с нашите партньори и най-добрият начин да направим това е чрез търговското споразумение между ЕС и МЕРКОСУР". "

Съвместната декларация  ТУК.