Брой 142 (147), 24-07-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА

КЗК прие предложение за поемане на задължения за възстановяване на конкуренцията от страна на търговски вериги


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила постъпилите от „Метро Кеш & Кери България” ЕООД, „Билла България” ЕООД, „Кауфланд България” ЕООД, „Хит Хипермаркет” ЕООД, „Максима България” ЕООД и „Пикадили” ЕАД предложения за поемане на задължения по чл. 75 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

Комисията е установила, че предложените от страните задължения водят до бързото и ефективното предотвратяване на опасността за конкуренцията и съдържат конкретни мерки за възстановяване на конкуренцията на пазара.

В сключените между търговските вериги и техните доставчици вертикални договори за доставка на определени стоки, КЗК е установила наличието на клаузи, свързани преди всичко с ценообразуването на доставяните стоки, които създават задължения и ограничения за доставчиците в рамките на отношенията им с всяка една от търговските вериги.

Комисията счита, че едновременното и успоредно присъствие на тези клаузи в договорите на различни търговски  вериги с едни и същи доставчици би могло да доведе до възникване на съзнателна координация в поведението на предприятията без изрично споразумение или директни контакти между тях. Чрез подобна съгласуваност би се постигнало уеднаквяване на търговската им и маркетингова политика на пазара за доставка на стоки. Навременното отстраняване на тази възможност е от ключово значение за нормалното функциониране на конкуренцията, обясняват от КЗК.

Всяка от ответните страни в производството е предложила поемане на задължения чрез конкретни действия, с които да се постигне преустановяване на поведението, което беше предмет на предявеното им твърдение за нарушение. Поетите и одобрени от КЗК задължения се изразяват основно в премахване на проблемните клаузи в договорите и общите условия на търговските вериги и техните доставчици.

Контекст

През месец май 2009 г. КЗК се самосезира и образува производство за разследване на евентуално извършени нарушения, изразяващи се в забранени вертикални споразумения срещу: "Метро Кеш & Кери" ЕООД, "Билла България" ЕООД, "Кауфланд България" ЕООД, "Пикадили" АД, "Максима България" ЕООД и "Хит хипермаркет" ЕООД.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Годишни награди за най-добрите задгранични търговско-икономически представителства
Наградите бяха връчени на церемония в БТПП Още
Джеки Аруети: Не очаквам отлив на израелски туристи след атентата
От 20 години Джеки Аруети е генерален секретар на Израелско-българската търговска камара в Тел Авив Още
Покана за участие в Европейския парламент на предприятията в Брюксел
Целта е да се чуе гласа на представителите на европейските предприятия по актуални икономически теми Още
СТАНЕТЕ ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ
Актуални обяви за набиране на проектни предложения по 7-ма рамкова програма на ЕС
ПАЗАР НА ТРУДА
Отворена е процедурата за кандидатстване по програма “Старт на кариерата” за 2012 г.
Общо 850 работни места в публичната администрация са заявени по програмата Още
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
КЗК прие предложение за поемане на задължения за възстановяване на конкуренцията от страна на търговски вериги
Предложението е от „Метро Кеш & Кери България”, „Билла България”, „Кауфланд България”, „Хит Хипермаркет”, „Максима България” и „Пикадили” Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Околна среда: 268,4 милиона евро за 202 нови екологични проекта
Тези последни проекти по LIFE+ продължават тенденция на иновативни и основани на най-добрите практики дейности Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Представяне на Световния доклад за инвестициите - 2012