Брой 31 (36), 14-02-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ

Нови електронни услуги в сайта на НАП

От 13 март гражданите, които имат персонален идентификационен код (ПИК), могат да ползват 4 нови електронни услуги в сайта на Националната агенция за приходите. Това са:

  • справка за осигурителния доход, върху който се внасят задължителните осигуровки
  • справка за трудовия договор, обявен от работодателя
  • справка за вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване (вноски за втора пенсия), включително информация за пенсионния фонд
  • възможност да се подаде чрез интернет искане за издаване на данъчен документ. 

Новите услуги позволяват гражданите да следят в интернет верността на подадената в НАП информация от техните работодатели. Електронните справки, предлагани от приходната агенция, позволяват да се провери вида на трудовия договор, това дали е за пълен работен ден или за 4 часа, например; размера на осигурителния доход, включително внесените към частните пенсионни фондове вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Изцяло нова услуга е подаването на искането за издаване на данъчен документ с ПИК. Тя дава възможност ползващите я да поискат издаването на удостоверение или друг данъчно-осигурителен документ от НАП, като по този начин спестяват лично посещение в приходната агенция. По данни на Националната агенция за приходите средно годишно се издават близо 1 млн. удостоверения за платени данъци като в значителна част от случаите се изискват 2 лични посещения – едно за подаване на искането и второ, за получаване на вече издаденото удостоверение. С новата онлайн услуга първата лична визита ще отпадне, прогнозират още от НАП. По изчисления на ведомството услугата може да спести преки административни разходи на клиентите на стойност близо 4 млн. лв. годишно.

Потребителите могат да получат допълнителна информация за услугите, предоставяни от НАП с ПИК на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700. От кол центъра на агенцията дават и консултации за деклариране и плащане на данъци и осигуровки, включително съвети за използване на онлайн услугите на НАП.

Вижте как да получите своя ПИК

НОВИНИ ОТ БТПП
GS1 Интернешънъл започва подготовка на Бяла книга за борба с фалшификатите
Осем процента от световната търговия са с подправени стоки Още
Покана за участие в семинар-обучение за работодатели, наети лица и синдикалисти
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
НСНИ готви предложение за регулаторна рамка за работата на брокерите
България, като член на ЕС, има задължението да въведе Европейския стандарт за предоставяне на услугите от брокери на недвижими имоти Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Нови електронни услуги в сайта на НАП
Заявяваме удостоверение за платени данъци по интернет Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Нов комитет на CEN „Оценяване на здравния риск при употреба на химични вещества”
Целта е да се осигури високо ниво на защита на човешкото здраве и околната среда при употребата на химикали Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Възможност за представяне на Международния бизнес панаир IMEX, Мадрид
Поканата е от Испано-българска камара на търговията, индустрията и туризма Още