Брой 31 (36), 14-02-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ

Нов комитет на CEN „Оценяване на здравния риск при употреба на химични вещества”

Българският институт за стандартизация информира за създаването на проектен комитет на CEN (CEN/PC 416), който се ангажира с разработването на европейски стандарт „Оценяване на здравния риск при работа с химикали”. По предложение на Австрийския институт за стандартизация (ASI) националните членове на Европейския комитет за стандартизация (CEN) потвърдиха с Резолюция на Техническия съвет на CEN (BT 33/2011) необходимостта от започване на стандартизационна дейност в областта на оценяването и управлението на рисковете, свързани с употребата на химични вещества и по-специално определяне на професионалните знания, уменията и опита, които един одитор трябва да притежава, за да се счита за компетентен да извършва оценяване на риска относно безопасността на човешкото здраве при досег с химични вещества. Стандартът ще определя и минимални изисквания за програмите за обучение на оценители на здравния риск, свързан с употребата на химични вещества.

Потребността от подобен стандарт е продиктувана от прилагането на Европейския регламент: „Регистрация, оценяване, разрешаване и ограничаване на химичните вещества (REACH)”, който изисква извършване на подробни оценки на безопасността по отношение на всички химични вещества, произведени, внесени или използвани в рамките на Европейския съюз (те са около 143,000 химични вещества). Липсата на официално одобрени стандарти относно компетентността на тези, които ще извършват тези оценки, както и наличието на програми за обучение на подходящи специалисти в областта, налага създаването на европейския стандарт.

По този начин ще се осигури високо ниво на защита на човешкото здраве и околната среда при употребата на химикали и наличието на достатъчно добре обучени експерти в областта на оценяването на здравния риск.

Потенциално заинтересовани страни от разработването на стандарта са: законодателни органи в областта на здравеопазването, представители на химическата индустрия, представители на академичната общност (БАН, университети), учени, работещи в областта на оценяването на здравния риск като токсиколози, епидемиолози и др.

Първото пленарно заседание на комитета ще се проведе на 06 март 2012 г. в Милано, Италия. За повече информация може да се обърнете към Камелия Миланова, експерт международно сътрудничество в сектор „Основополагащи стандарти” на тел.: 02/8174 539 или на email: Kamelia.Milanova@bds-bg.org

НОВИНИ ОТ БТПП
GS1 Интернешънъл започва подготовка на Бяла книга за борба с фалшификатите
Осем процента от световната търговия са с подправени стоки Още
Покана за участие в семинар-обучение за работодатели, наети лица и синдикалисти
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
НСНИ готви предложение за регулаторна рамка за работата на брокерите
България, като член на ЕС, има задължението да въведе Европейския стандарт за предоставяне на услугите от брокери на недвижими имоти Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Нови електронни услуги в сайта на НАП
Заявяваме удостоверение за платени данъци по интернет Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Нов комитет на CEN „Оценяване на здравния риск при употреба на химични вещества”
Целта е да се осигури високо ниво на защита на човешкото здраве и околната среда при употребата на химикали Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Възможност за представяне на Международния бизнес панаир IMEX, Мадрид
Поканата е от Испано-българска камара на търговията, индустрията и туризма Още