Брой 53 (58), 15-03-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ

До 2 май предприятията информират НАП за платени доходи

До 2 май 2012 предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили доходи през 2011 г. на физически лица, различни от тези по трудов договор, са длъжни да представят в НАП справка за изплатените суми. НАП сравнява информацията с доходите, описани от физическите лица в техните годишни декларации. Така ако някой е получил пари по граждански договор, но не ги е декларирал пред данъчните, рискува да му бъде назначена проверка или  данъчна ревизия.

В справката за изплатени доходи се обявяват лицата, на които са изплатени суми по граждански договори, суми за наеми, суми за рента и аренда за ползване на земеделска земя, суми от доброволно пенсионно и здравно осигуряване и др. В справката не се включват само:

  • Изплатените доходи от трудови правоотношения;
  • Доходите от задължително социално осигуряване, както и
  • Доходите, изплатени на чуждестранни физически лица, които се облагат с окончателен данък и подлежат на деклариране от платеца на дохода.

Санкциите за непредставяне на данни за изплатени суми на физически лица, както и за посочване на неверни или непълни данни в справката са в размер до 250 лева. Глобата се налага за всяко недекларирано физическо лице, на което са изплатени доходи различни от изброените по-горе.

Повече информация за сроковете за подаване, както и помощ при попълване на данъчни и осигурителни декларации може да се получи на информационния телефон на НАП – 0700 18 700, на цената на един разговор за цялата страна.

НОВИНИ ОТ БТПП
Общо събрание на Асоциацията на балканските палати в Никозия
Кипърската палата председателства Асоциацията през 2012 г. Още
Покана за участие в Българо-китайски бизнес форум за фирми от машиностроенето и електрониката
Очаква се да присъстват представители на 22 китайски фирми Още
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
Международни организации обединяват усилията си за отваряне на пазарите и стимулиране на трансграничната търговия
Целта е да се насърчават най-добрите международни практики…. Още
ИКОНОМИКА
Публикуван е месечният конюнктурен анализ за текущото развитие на българската икономика
Външното търсене има най-голям принос за икономическия ръст, след като износът се повиши до 12,6% през четвъртото тримесечие на м.г. Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
До 2 май предприятията информират НАП за платени доходи
Това се отнася и за самоосигуряващите се лица, които са изплатили доходи през 2011 г. на физически лица, различни от тези по трудов договор Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Семинар „Опитът на САЩ в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници”