Брой 53 (58), 15-03-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ

Международни организации обединяват усилията си за отваряне на пазарите и стимулиране на трансграничната търговия


Международните бизнес организации - Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати (ЕВРОПАЛАТИ), Международната търговска камара (МТК – Париж) и Световната федерация на търговските палати - през тази седмица активизираха съвместните си усилия за укрепване на глобалната търговска система. БТПП членува и в трите организации.

На 13 март ЕВРОПАЛАТИ и МТК – Париж подписаха споразумение за сътрудничество с цел подобряване на съвместните усилия и комуникацията между двете организации по въпроси, засягащи регулацията на финансовите пазари и представляването на бизнеса на ниво Г-20. Подписаното споразумение цели да се избегнат дублирането на инициативи и ненужното разходване на ресурси.

От дясно наляво: Рона Йиркали, Алесандро
Барберис, Джерард Уормс

„С общата си цел – да насърчаваме международната търговия като водеща сила за икономически растеж и просперитет, сме сигурни, че работното споразумение ще донесе ползи не само за нашите организации, но и за нашите членове”, каза председателят на МТК Джерард Уормс.

Според председателя на ЕВРОПАЛАТИ Алесандро Барберис „Това споразумение за сътрудничество е от изключителна важност за системата от европейски предприятия, работещи в глобален мащаб”.

ЕВРОПАЛАТИ и Световната федерация на търговските палати също подписаха работно споразумение за установяването на единна глобална система за акредитация и сертификация на търговските палати, издаващи сертификати за произход на стоки.

Сертификатът за произход е документ, който удостоверява, че определени стоки предназначени за износ, са изцяло придобити, произведени, обработени или преработени в дадена страна. Съгласно споразумението, ЕВРОПАЛАТИ и Световната федерация на търговските палати ще си сътрудничат за създаването на глобален етикет за качество.

„Това споразумение е дългоочаквана стъпка в подкрепа на стремежа на нашата организация да утвърди ролята на търговските палати за улесняване на търговията”, каза Рона Йиркали, председател на Световната федерация на търговските палати.

Освен насърчаване на най-добрите международни практики при издаването и заверяването на сертификати за произход, споразумението цели да подобри сътрудничеството между ЕВРОПАЛАТИ и Световната федерация на търговските палати и по този начин да повиши качеството на предоставяните услуги.

На темата за улесняване на търговията бе посветена и проведената вчера, 14 март, в Женева конференция на бизнес лидери и търговски експерти, организирана от МТК. Целта е да се изработи механизъм за търговска политика, който да стимулира търговията, да осигури икономически растеж, създаване на работни места и инвестиционна активност.

За първи път през последните 60 години, многостранните търговски преговори са в застой и след 10-годишно обсъждане развитието на Плана Доха достигна задънена улица. Глобалната търговия обаче остава в основата на световната икономика. Ето защо е от изключителна важност правилата за глобална търговия да отговарят на нуждите на глобалния пазар.

„Бизнесът е особено притеснен от заплахата за повишен протекционизъм от големите световни икономики. По време на икономическа криза правителствата трябва да отварят пазарите, за да стимулират икономиката си, а не да издигат бариери пред търговията”, каза Виктор К. Фунг, почетен председател на МТК и председател на инициативата на МТК „Бизнес план за световна търговия”.

Всички предложения на трите международни бизнес организации ще бъдат изпратени на Г-20, за да бъдат включени в дневния ред на предстоящата среща на върха.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Общо събрание на Асоциацията на балканските палати в Никозия
Кипърската палата председателства Асоциацията през 2012 г. Още
Покана за участие в Българо-китайски бизнес форум за фирми от машиностроенето и електрониката
Очаква се да присъстват представители на 22 китайски фирми Още
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
Международни организации обединяват усилията си за отваряне на пазарите и стимулиране на трансграничната търговия
Целта е да се насърчават най-добрите международни практики…. Още
ИКОНОМИКА
Публикуван е месечният конюнктурен анализ за текущото развитие на българската икономика
Външното търсене има най-голям принос за икономическия ръст, след като износът се повиши до 12,6% през четвъртото тримесечие на м.г. Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
До 2 май предприятията информират НАП за платени доходи
Това се отнася и за самоосигуряващите се лица, които са изплатили доходи през 2011 г. на физически лица, различни от тези по трудов договор Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Семинар „Опитът на САЩ в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници”