Брой 12 (17), 18-01-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си

Саомоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд  „Пенсии” на Държавното обществено осигуряване, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд  „Общо заболяване и майчинство”. Те могат да изберат да внасят осигурителните си вноски на по-висок процент и  да се ползват от всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица. Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт.  Това разясни Националната агенция за приходите.

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя  за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година.

В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в компетентната териториална дирекция на НАП. При  прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната година не може да се променя вече избрания и декларирания вид осигуряване.

Декларациите се подават в офисите на НАП лично или чрез  упълномощено лице или по пощата с обратна разписка.

В помощ на самоосигуряващите си лица при спазването на осигурителното законодателство НАП започва отпечатването на 50 000 информационни брошури. Те ще бъдат разпространени до края на януари в офисите на Агенцията в цялата страна. Целта на брошурите е да се представят основните моменти и срокове при декларирането и плащането на осигурителни вноски от самоосигуряващите се лица.  В допълнение на това на интернет страницата на НАП www.nap.bg ще бъде качен разширен вариант, придружен с конкретни примери при определяне на окончателния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица.

Повече информация и консултации за попълването на данъчни и осигурителни декларации можете да получите на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Постиженията на Австрия в радиочестотната идентификация създават добавена стойност за индустрията и търговията
Стандартизирани процеси в производството, дистрибуцията и търговията на дребно са подкрепени от ефективни RFID модулни решения. Още
Покана за участие в Международната изложба “SECURITY – ЗАЩИТА И СИГУРНОСТ”
Изложбата ще се проведе от 28 февруари до 2 март 2012 г. в Интер Експо Център – София. Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си
Самоосигуряващите се лица могат да правят промяната за всяка календарна година, ако подадат декларация по утвърден образец. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговски мисии в Турция
Покана от Търговската секция при Посолството на Република Турция у нас Още