Брой 82 (87), 26-04-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ

НАП: Фирмите декларират платените извън трудов договор доходи до 2 май

До 2 май година фирмите, изплатили доходи на служителите си през 2011 година, различни от тези по трудов договор, са длъжни да декларират пред Националната агенция за приходите (НАП) данни за изплатените суми.

След изтичането на този срок служителите на НАП ще сравнят тези данни с доходите, описани от физическите лица в техните годишни декларации. Ако някой е получил пари по граждански договор, но не ги е декларирал пред данъчните, рискува да му бъде назначена проверка или  данъчна ревизия.

В справката за изплатени доходи се обявяват лицата, на които са платени суми по граждански договори, суми за наеми, суми за рента и аренда за ползване на земеделска земя, суми от доброволно пенсионно и здравно осигуряване и др. В справката не се включват само изплатените доходи от трудови правоотношения,  доходите от задължително социално осигуряване, както и доходите, изплатени на чуждестранни физически лица, които се облагат с окончателен данък и подлежат на деклариране от платеца на дохода.

Националната агенция за приходите напомня на самоосигуряващите се, че освен данъчна декларация имат задължение да подават и две осигурителни декларации – Декларация образец 1, която се подава всеки месец и Декларация образец 6, която се подава еднократно в срока на подаване на годишната данъчната декларация - до 2 май 2012 година.

Декларация образец  6 съдържа данни за дължими осигурителни вноски на самоосигуряващите се лица. Подава се еднократно в срока на подаване на годишната данъчната декларация, съответно срока, в който те са задължени да представят справки №1 и №2 от данъчната декларация. Тези справки служат за определяне на окончателния размер на осигурителния доход и окончателния размер на дължимите от тях задължителни осигурителни вноски.

Декларация образец 1 съдържа данни за социално, здравно осигуряване, допълнително задължително пенсионно осигуряване, Учителски пенсионен фонд, фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите", както и за облагаемия доход. Този вид декларация се подава ежемесечно до 10 дни след като са платени дължимите осигурителни вноски или еднократно до 20 февруари 2011 година, ако са избрали да се осигуряват само за фонд „Пенсии" на Държавното обществено осигуряване.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица за 2011 година е 420 лева, а максималният е 2000 лева. Изключение правят земеделските производители, за които минималният осигурителен доход е 240 лв.

Повече информация за сроковете за подаване, както и помощ при попълване на данъчни и осигурителни декларации може да се получи на информационния телефон на НАП – 0700 18 700, на цената на един разговор за цялата страна.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП ще съдейства на класацията „Най-зелените компании на България”
Конкурсът ще бъде съпътстван от международен форум Green Day Forum Още
Възможностите за европейския бизнес в Индия бяха представени на семинар в БТПП
Акцентира се на секторите биотехнологии, енергетика, околна среда и транспорт Още
Представители на компанията “Solarezo” посетиха БТПП
В района на Бургас фирмата е изградила соларен парк с мощност 2.8 мегавата Още
Нови членове на БТПП
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Фирмите декларират платените извън трудов договор доходи до 2 май
Самоосигуряващите се освен данъчна декларация имат задължение да подават и две осигурителни декларации Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Околна среда: ЕК иска да наложи финансови санкции на България и още три държави членки
Мотивирано становище ЕК е изпратила на България на 16 юни 2011 г. Още
Европейската комисия поиска от България да въведе ДДС за държавните съдебни изпълнители
Според българското законодателство единствено дейността на частните съдебни изпълнители се облага с ДДС Още