Брой 82 (87), 26-04-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Възможностите за европейския бизнес в Индия бяха представени на семинар в БТПП

Днес, 26 април, в БТПП се проведе пресконференция и семинар във връзка с участието на Палатата в инициатива на ЕС за насърчаване износа на европейски технологии в Индия.

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров, заедно с директора на Европейски бизнес и технологичен център /EBTC/ в Индия Пол Йенсен отговориха на въпросите на журналисти.

Според  Тодоров статистиката показва, че Индия е перспективен пазар за Европейския съюз, и в частност за България. В контекста на глобална криза ЕС търси източник на икономически растеж извън своите граници. От своя страна България е удвоила стокообмена си с Индия в рамките на последните 10 години. През 2011 г. стойностите му надхвърлят 173 млн.щ.д. Потенциалът за икономическо сътрудничество, обаче далеч не е изчерпан.

Пол Йенсен представи Европейския бизнес и технологичен център като катализатор на целта на Европа да трансферира технологии към Индия, за да се намалят отрицателните промени на климата и да се подпомогне интернационализацията на МСП от ЕС.

Индия бележи среден икономически ръст 9% през последните 5-6 години. EBTC фокусира своето внимание и дейност върху четири основни сектора, изключително проспериращи в Индия: биотехнологии, енергетика, околна среда и транспорт. Годишният растеж на икономиката в тези отрасли достига около 15%.

Представени бяха основните характеристики на индийския пазар – огромен по мащаби вътрешен пазар, растяща средна класа с добро ниво на живот, нарастваща урбанизация, устойчиво финансирани четири сектори на фокус, абсолютно различен по структура пазар в сравнение с европейския, различен индийски манталитет, различен профил на потребителя и т.н.

EBTC поддържа база данни с проекти в Индия, които търсят своето приложение и европейски партньор. Със съдействието на Асоциацията на европейските търговски палати, Българската търговско-промишлена палата и още 15 партньорски организации от цяла Европа Центърът подпомага малки и средни предприятия от ЕС да навлязат по подходящ начин на индийския пазар. Услугите, предоставяни от Центъра, са срещу заплащане.

Директорът на EBTC представи и няколко примера за успешната намеса на Центъра при намиране на правилните партньори за фирми от Италия, Испания, Великобритания, Дания, Швеция, Полша и Холандия. Той наблегна и на предизвикателствата, пред които са изправени европейските бизнесмени в Азия.

В хода на дискусията в рамките на семинара стана ясно, че секторите енергетика и околна среда са сред най-атрактивните към момента и повечето проекти с партньори от ЕС и Индия се осъществяват в тези области.

Българската търговско-промишлена палата ще проведе още няколко събития до края на годината на тема Индия и сътрудничество с EBTC.

Презентация

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП ще съдейства на класацията „Най-зелените компании на България”
Конкурсът ще бъде съпътстван от международен форум Green Day Forum Още
Възможностите за европейския бизнес в Индия бяха представени на семинар в БТПП
Акцентира се на секторите биотехнологии, енергетика, околна среда и транспорт Още
Представители на компанията “Solarezo” посетиха БТПП
В района на Бургас фирмата е изградила соларен парк с мощност 2.8 мегавата Още
Нови членове на БТПП
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Фирмите декларират платените извън трудов договор доходи до 2 май
Самоосигуряващите се освен данъчна декларация имат задължение да подават и две осигурителни декларации Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Околна среда: ЕК иска да наложи финансови санкции на България и още три държави членки
Мотивирано становище ЕК е изпратила на България на 16 юни 2011 г. Още
Европейската комисия поиска от България да въведе ДДС за държавните съдебни изпълнители
Според българското законодателство единствено дейността на частните съдебни изпълнители се облага с ДДС Още