Назад

Дебатът за състоянието на ЕС през 2022 г.: как да го проследите


На 14 септември депутатите ще потърсят отговори от Европейската комисия как ЕС работи за решаване на ключовите проблеми на хората. Гледайте дебата на живо.

Какво представлява дебатът за състоянието на ЕС
Всеки септември председателят на Европейската комисия застава пред Европейския парламент, за да обсъди с депутатите какво е свършила Комисията през последната година, какво възнамерява да свърши през следващите месеци и каква е визията ѝ за бъдещето. Тази дискусия е известна като дебат за състоянието на ЕС.

В началото на заседанието председателят на Комисията прави изложение, след което депутатите като избрани представители на европейските граждани изразяват мнения и задават въпроси по основните политики на ЕС.

Дебатът оказва влияние върху работната програма на Комисията за следващата година.

Темите на дебата за състоянието на ЕС през 2022 г.

Руското нашествие в Украйнаизмененията в климата, енергийната криза, повишаващите се разходи за живот и проблемите с върховенството на закона са сред предизвикателствата, пред които е изправен Европейският съюз.

Някои от приоритетите, представени от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен през миналата година, остават на дневен ред − например, мерките за борба с пандемията от COVID-19 и последиците от нея, както и цифровата трансформация.

Парламентът също така очаква конкретни стъпки по реализиране на предложенията на гражданите, които бяха формулирани в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа.

Как можете да гледате дебата за състоянието на ЕС

Дебатът ще бъде излъчван на живо на уебсайт на Европейския парламент в сряда, 14 септември, от 10 часа българско време. Можете да го следите на който и да е от 24-те официални езика на ЕС − просто изберете от менюто езика, който предпочитате.