Брой 198 (708), 15-10-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ

Евростат: Най-много млади хора има в Сливен и Бургас


Сред българските градове най-висок процент млади хора под 15-годишна възраст е отчетен в Сливен - 17,6 на сто и в Бургас - 15 на сто от населението на тези градове. Най-застаряващи български градове с население над 65-годишна възраст са Видин - 26 на сто и Габрово - 25 на сто от хората, живеещи там. Това отчитат данни на Евростат относно демографската структура на градове и региони в ЕС.

Изследването на европейската статистика обхваща региони в страните-членки на ЕС за 2013 г., където живеят най-висок процент млади хора (под 15 години), както и най-висок процент възрастни хора (над 65 години). Евростат отчита, че младите хора в ЕС под 15 години са около 16 на сто от общото население на Евросъюза, а възрастните лица над 65 години съставляват около 18 на сто от живеещите в ЕС.

Четири региона във Франция и по един в Ирландия, Испания и Великобритания са населени с най-млади европейци. Тези региони регистрират и най-висок процент на раждаемост като дял от общото население. Най-застаряващи с население над 65 години са три региона в Испания и по един в Германия, Италия, Португалия и Гърция.

София е сред столиците в Евросъюза с най-нисък процент регистрирани за живеене чужденци, отчита анализ на Евростат за пропорциите на ненационални жители в европейските столици, като данните са за 2012 г. В София са регистрирани около 13 000 чужденци, които живеят постоянно, което е 1 процент от близо 1,3 милионното население на българската столица. Най-нисък процент регистрирани чужденци живеят във Варшава - едва 0,6 на сто от 2,4 милионното население на полската столица.

Други столици, които отчитат нисък процент на живеещите в тях чужденци са Вилнюс - 1,4 на сто (при около 560 хиляди души население), Братислава - 3,1 на сто (при население около половин милион души), Будапеща - 3,3 на сто (около 3 милиона души население) и др.

Най-голям дял на чуждестранни граждани, живеещи в европейска столица, е регистриран в Люксембург - близо 64 на сто /при население около 450 хиляди души/. Следват Брюксел - 34 на сто /при население около 1 милион души с ареалите и плътност от близо 4 500 жители на един кв. км/ и Рига - 26 на сто /при около 700 хиляди души население/. Във Виена, Дъблин,Талин и Лондон - около 20 на сто от живеещите там жители са чуждестранни граждани.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Делегация на БТПП отпътува за Брюксел – ще участва в Европейския парламент на предприятията
В рамките на 3-дневното си посещение делегатите ще имат срещи с български евродепутати и ще се включат в дебат за бъдещето на ЕС Още
Българската академия на науките отбеляза 145 години от основаването си
Създаването на Българското книжовно дружество преди 145 години, чийто наследник е БАН, олицетворява полета на една възкръснала нация към знания и напредък Още
БТПП участва в семинар на Международната организация на работодателите относно корпоративната социална отговорност
Обменени бяха идеи и примери на пряка ангажираност на работодателските организации с КСО в помощ на фирмите Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Кюстендилската палата организира трансгранична конференция „Екологията – начин на мислене”
В рамките на проект „Зелена трансгранична зона – инвестиция в природа” Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
Проучване на ЕК относно възможностите за извършване на стопанска дейност в САЩ в контекста на споразумението "Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции"
Насочено e към малките и средни предприятия и търговските бариери, пред които са изправени Още
ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
Националният домейн на кирилица „бг“ получи одобрение от международната Интернет организация за имена и адреси
МТИТС ще инициира среща с всички заинтересовани страни, за да бъде обсъдена методиката за избор на организация, която ще регистрира интернет имена на кирилица Още
НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ
Евростат: Най-много млади хора има в Сливен и Бургас
Най-застаряващи български градове са Видин и Габрово Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Европейски ден на предприемача "Иновации и предприемачество – Растеж за Европа"
16 - 17 октомври 2014 г., Интер Експо Център, София Още