Брой 61 (1325), 29-03-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ МИСИИ

Китай стартира електронна страница на инициативата “Един пояс, един път”


Посолството на България в Пекин изпрати в БТПП информация относно инициативата „Един пояс, един път - ЕПЕП“ (One Belt and One Road).

В офиса на китайската компания Tellhow Group Co., Ltd (www.tellhow.com) е била проведена среща, организирана от Китайската академия за социални науки. Представен   е доклад A Companion for Chinese Companies to One Belt and One Road: RDI Annual Report 2016”. Докладът е изготвен от тинк-танк Research and Development International (RDI).

На представянето на доклада са присъствали представители на китайската администрация, научни звена, държавни и частни компании, дипломати, вкл. индонезийска делегация. Представители на Посолството ни в Пекин също са участвали в срещата.

RDI си поставя за цел да създаде международна платформа за подпомагане развитието на ЕПЕП и в тази връзка акумулира успешни практики. Тинк-танкът работи за създаване на международна мрежа от политически партии, аналитични звена, компании, индустриални сдружения, финансови институции, НПО, СМО, многостранни и двустранни международни институции. Целта е да се формира механизъм за сътрудничество в седем области, вкл. правни услуги, политически изследвания, технически стандарти, информационно обслужване, финансова подкрепа, култура и маркетинг, изграждане на капацитет. Вече са налице ключови участници и организационен колектив на RDI, които покриват области като енергетика, промишленост, земеделие, лесовъдство, животновъдство, риболов, информация, култура, търговия, инфраструктура, медицина, недвижима собственост, финанси, домашен текстил, добив на полезни изкопаеми и др. индустрии. От декември 2016 г. платформата на RDI включва 282 компании и организации.

На 21 март 2017 г. Китай стартира и електронна страница на  инициативата “Един пояс, един път” (ЕПЕП) (www.yidaiyilu.gov.cn). Страницата се нарича “Belt and Road Portal” и се управлява от Държавния информационен център на Китай. Засега тя има версии на китайски и английски език, а в бъдеще ще предоставя информация и на руски, френски, арабски и испански език. На страницата ще има новини за страните от ЕПЕП, ще бъдат разяснявани свързани с инициативата политики и ще се представят реализирани вече проекти. В поддържането й са ангажирани повече от 30 китайски министерства и институции с ранг на министерства, всички китайски провинции и много държави от ЕПЕП.

Посолството ни в Пекин счита, че на този етап няма яснота в параметрите на инициативата ЕПЕП, което е резултат на първо място от факта, че тя тепърва ще се развива.  Потвърждава се необходимостта да бъде привлечен българският бизнес за сътрудничество по отношение на ЕПЕП и различните платформи за развитие на инициативата.
-------------------
Припомняме, че с проекта за нов Път на коприната – „Един пояс, един път” не просто ще се изградят бързи транспортни и комуникационни връзки със страните от Евразийския континент. Проектът цели да предефинира световната търговия и финанси и да трансформира геополитическата архитектура на света, заменяйки атлантическите и тихоокеански връзки с евразийско търговско, икономическо и финансово сътрудничество.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Какво ще поиска българският бизнес от новия кабинет
Цветан Симеонов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Още
БТПП участва в Мартенската сесия на Европейския икономически и социален комитет
В програмата е включен широк кръг въпроси от актуалния дневен ред на Европейския съюз Още
Нови членове на Палатата
ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА, ИНОВАЦИИ
МОН и CEDEFOP ще проучват търсените умения на трудовия пазар
Целта е професионалните училища и центровете за професионална подготовка да ориентират обучението спрямо потребностите на работодателите Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Еnterprise Europe Network
ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ
Инвестиции за над 25 млн. евро подкрепиха устойчивия бизнес у нас
За създаване на работни места, намаляване на потреблението на енергия и ресурси и повишаване на продуктивността на предприятия Още
ЕКОЛОГИЯ, СО2
България ще подпише Споразумение с Малта за продажба на емисии
Очаква се страната ни да разполага със значителни излишъци и до края на 2020 г. Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ МИСИИ
Китай стартира електронна страница на инициативата “Един пояс, един път”
Представители на Посолството на България в Пекин са участвали в среща, посветена на този мащабен проект Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Оттеглянето на Великобритания от ЕС: как ще протекат преговорите
Сред ключовите теми ще бъдат условията на търговия в бъдеще, евентуални мита, стандарти за стоките... Още