Назад

Днес, 7 юни, е Световният ден за безопасност на храните


Международните стандарти GS1 предоставят устойчив подход за идентификация на продуктите и проследяване на храните от единия до другия край на силно глобализираната хранителна верига

За пети пореден път се отбелязва Световния ден за безопасност на храните – 7 юни. Централна тема на събитието са хранителните стандарти. Ежегодно от некачествена храна е засегнат всеки десети жител на нашата планета и стандартите за хранителните продукти гарантират нашата безопасност.

Безопасността на храните е водеща за постигането на някои от целите на ООН за устойчиво развитие и би трябвало да е споделена отговорност между правителствата, производителите и потребителите. Всеки може да има активна роля в социалното движение от фермата до вилицата" (farm to fork), за да гарантира, че храната, която консумираме, е безопасна и няма да причини вреди на здравето ни. В този контекст и в условията на нарастваща дигитализация се увеличава значението на данните и необходимостта от споделяне на хармонизирани данни. Международната организация GS1 предоставя устойчив подход за идентификация на продуктите и участниците по веригите за доставка, както и глобален модел на продуктовите данни и стандарти за инфраструктура, която позволява свързването им от различни бази данни и споделянето по всички канали. Съществен елемент от тези инструменти е и миграцията към 2D баркод, кодиращ дигитален линк (GS1 Digital Link).

Чрез Световния ден за безопасността на храните СЗО полага усилие хранителната безопасност да стане неизменна ценност за обществото и да се намалят заболяванията, предизвикани от храна в световен мащаб. 

Приложеното Ръководство  дава идеи на всички, които искат да бъдат съпричастни към безопасността на храните.