Брой 5 (1517), 08-01-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ОНЛАЙН ПАЗАР

Дигитална Европа: какви подобрения онлайн ни очакват


Европейският парламент работи усилено по изграждането на единен цифров пазар в ЕС, който ще направи по-лесни пазаруването и ползването на услуги онлайн. Прочетете за инициативите, които постепенно ще променят начина, по който ползваме съвременните комуникации.

 Онлайн пазаруване: по-малко граници означава по-добри сделки
Повечето уебсайтове в ЕС, предлагащи неща за закупуване, не допускат потребители от други страни в ЕС, показват данни на Европейската комисия. Последната Коледа може би е  последната, в която потребителите е трябвало да търпят тази практика, известно като „геоблокиране“. Европейският парламент постигна споразумение с държавите-членки за нейното премахване.

 Подобни форми на дискриминация ще бъдат отменени до Коледа през 2018 г. Също така ще бъде забранено и автоматичното пренасочване от уебсайт за друга страна към местна за потребителя версия. Правилата ще обхванат стоки и услуги като домакински уреди, електроника, дрехи, резервации на хотели и продажби на билети.

 Да не забравяме разходите за доставка
 Отварянето на пазара онлайн е свързано и с необходимостта за подобряване на условията на доставка и защита на потребителите. Депутатите призовават за регулаторен надзор на цените за доставка в ЕС, за да се гарантира ефективно получаване на пратки през граница на приемливи цени.

 Ако един цифров продукт не работи
Първите общоевропейски правила за договорите за продажба на дигитални стоки бяха одобрени през ноември 2017 г. Съгласно тях потребителите ще имат право да получат поправка или възстановяване на парите, в случай че игри, приложения или песни, закупени онлайн в рамките на ЕС, не работят.

 Ползвайте онлайн абонамента си и в чужбина
Над половината от гражданите на ЕС гледат филми и телевизионни сериали онлайн повече от веднъж седмично. От 2018 г. те ще могат да правят това и докато са в движение. През май 2017 г. Европейският парламент одобри правила, позволяващи на абонати на платени онлайн услуги (за гледане на филми, слушане на музика или четене на книги) да ползват правото си на достъп и от всяка друга страна в ЕС, в която се намират за ограничен период от време. Държавите-членки ще трябва да приложат новите регулации през 2018 г.

Безплатен Интернет на публични места
Европейският съюз финансира схема за осигуряване на безплатен Интернет на публични места. Целта на програмата WIFI4EU е да се гарантира бърза безжична връзка в над 6 000 общини в целия ЕС. Заявките за финансиране започват да се събират в началото на 2018 г. 

По-малки разходи в чужбина
Краят на роуминга от 15 юни 2017 г. гарантира, че цените на обаждания, текстови съобщения и таксите за сърфиране в Интернет са едни и същи в родната Ви страна и в други страни от ЕС. През октомври 2017 г. пък комисията по промишленост в ЕП поиска намаляване на цените на обаждания към други страни от ЕС.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП издава сертификати на класираните фирми в „ТОП 100” и „ТОП 1500+”
Подпомага доброто представяне на фирмата пред партньорите, дава обективна оценка на успехите й Още
Студентска делегация от YMCA Хонконг посети БТПП
Запознаване с дейността и услугите на Палатата Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
ОНЛАЙН ПАЗАР
КЗП улеснява потребителите с формуляр за отказ от онлайн покупка
Документ, който да удостовери, че стоката е била закупена от дадения търговец Още
Дигитална Европа: какви подобрения онлайн ни очакват
Отварянето на пазара онлайн е свързано с необходимостта за подобряване на условията на доставка и защита на потребителите Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Постановление на виетнамското правителство за ускоряване на приватизацията на държавните предприятия
Свързано с преобразуването на държавните предприятия в акционерни дружества Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Уебинар „Права на интелектуалната собственост за европейски МСП в Бразилия“
10 януари 2018 г., 16.00 часа – българско време Още