Брой 88 (93), 08-05-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Околна среда: 34,8 милиона евро за ново финансиране, което да донесе нови екологични решения на пазара


Европейската комисия обявява покана за предложения за проекти за екологични иновации на стойност 34,8 милиона евро. Предприятия и предприемачи от цяла Европа, които искат да пуснат на пазара нови проекти за околната среда, могат да кандидатстват за финансиране. Поканата е отправена към екоиновативни техники, продукти, услуги и процеси, които имат за цел да се предотврати или намали въздействието върху околната среда или които допринасят за оптималното използване на ресурсите. Крайният срок за представяне на кандидатури е 6 септември 2012 г. и около 50 проекта ще бъдат избрани за финансиране.

Европейският комисар по околната среда Янез Поточник заяви: „За последните четири години програмата за екологичните иновации по Рамковата програма за конкурентоспособност и иновации (ПКИ) подпомогна над сто иновативни екологосъобразни продукта да достигат до пазара. Програмата показва как с необходимата подкрепа предприятията могат да помогнат за екологично устойчивия растеж на икономиките ни. Насърчавам особено МСП да кандидатстват за финансиране – те играят жизненоважна роля в напредъка на икономиката на ЕС и миналата година над 65 % от предложенията бяха от МСП.“

Тази година поканата има пет главни приоритетни области:

  • рециклиране на материали,
  • вода,
  • устойчиви строителни материали,
  • екологосъобразни дейности,
  • храни и напитки.

Поканата е насочена по-специално към МСП, разработили новаторски екологосъобразен продукт, процес или услуга, които още не са успели да въведат на пазара. Поканата предлага съфинансиране за покриване на до 50 % от стойността на проекта и се очаква да подпомогне около 50 нови проекта през тази година.

Сега се очаква да стартират около 50 проекта от миналогодишната покана, а над 140 проекта вече са започнали. Примери за настоящи дейности включват производство на плочки от излезли от употреба телевизори, нови механизми за разделяне на отпадъци, новаторски екологични опаковки за мляко и нова техника за рециклиране текстил.

Контекст
Екологичните иновации се финансират чрез Рамковата програма за конкурентоспособност и иновации (ПКИ) и имат бюджет от около 200 милиона евро за периода 2008 – 2013 година. Програмата подкрепя технологично изпитани продукти, които спомагат за по-доброто използване на природните ресурси в Европа. Екологичните иновации представляват „зелената“ част на Рамковата програма за конкурентоспособност и иновации (ПКИ) и активно допринасят за Плана за действие в областта на екологичните технологии. Програмата се управлява от Изпълнителната агенция за конкурентоспособност и иновации (EACL).

Поканата за представяне на предложения за 2012 г. ще бъде представена днес (8 май) на информационния ден за екологични иновации в сградата Charlemagne.

За повече информация за екологичните иновации по ПКИ посетете:
http://ec.europa.eu/ecoinnovation

За примери на успешни проекти досега виж:

 

НОВИНИ ОТ БТПП
На пресконференция БТПП алармира за големия брой спрени и непреключени ревизионни производства
По данни на БТПП, в момента има около 2900 ревизионни производства, които не са приключили в рамките на определените нормативни времеви граници Още
Презентация за актуалния бизнес климат в Индонезия
Вътрешното потребление и нарастващите инвестиции генерират икономическия растеж на страната Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
ИКОНОМИКА
НСИ: През март производството и търговията отчитат ръст, а строителството - спад
Спрямо февруари през март производството регистрира увеличение от 1%, а търговията от 3,9% Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Околна среда: 34,8 милиона евро за ново финансиране, което да донесе нови екологични решения на пазара
Европейската комисия обявява покана за предложения за проекти за екологични иновации Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
9 май – Ден на Европа
МИЕТ и ЕК организират конференция за интелигентната специализация