Брой 88 (93), 08-05-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА

НСИ: През март производството и търговията отчитат ръст, а строителството - спад

По предварителни данни през март 2012 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 1.0% в сравнение с февруари 2012 г. Същевременно през март 2012 г. показателят на промишленото производство регистрира спад от 3.2% спрямо съответния месец на 2011 г. Данните са показани в месечния доклад на Национални статистически институт (НСИ).

През март 2012 г. спрямо февруари производството в добивната промишленост нараства с 5.5%, в преработващата промишленост - с 4.0%. В производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ обаче е отчетено намаление от 9.9%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 34.0%, на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 25.0%, на химични продукти - с 15.1%, на напитки - с 9.6%, на електрически съоръжения - с 6.8%.

Спад е регистриран при производството на основни метали - с 27.1%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 10.9%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 2.8%.

На годишна база намаление на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 14.3%, в преработващата промишленост - с 0.1%, докато в добивната промишленост е отбелязано увеличение с 3.6%. Регистриран е спад в производството на енергийни продукти (10.9%) и в производството на продукти за междинно потребление (4.4%), докато в производството на инвестиционни продукти е отчетено увеличение (7.6%).

Същевременно по предварителни данни на НСИ през март 2012 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство”, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 1.8% над нивото от предходния месец.

Календарно изгладените данни показват увеличение от 2.1% на строителната продукция през март 2012 г. в сравнение със същия месец на 2011 г.

През март 2012 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е над равнището на предходния месец, като продукцията от гражданско/инженерно строителство се увеличава с 3.4%, а от сградно строителство - с 0.5%.

Що се отнася до раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” през март 2012 г. оборотът по съпоставими цени нараства с 3.9% в сравнение с предходния месец.

Същевременно оборотът в търговията на дребно за месец март е с 1.8% под равнището на същия месец от предходната година.

Оборотът през третия месец на годината спрямо февруари регистрира най-голямо увеличение в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4.6%, а най-малко - в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 0.7%. Същевременно намаление на оборота се наблюдава в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 1.0%, в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 0.8%, и в търговията с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 0.1%.

НОВИНИ ОТ БТПП
На пресконференция БТПП алармира за големия брой спрени и непреключени ревизионни производства
По данни на БТПП, в момента има около 2900 ревизионни производства, които не са приключили в рамките на определените нормативни времеви граници Още
Презентация за актуалния бизнес климат в Индонезия
Вътрешното потребление и нарастващите инвестиции генерират икономическия растеж на страната Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
ИКОНОМИКА
НСИ: През март производството и търговията отчитат ръст, а строителството - спад
Спрямо февруари през март производството регистрира увеличение от 1%, а търговията от 3,9% Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Околна среда: 34,8 милиона евро за ново финансиране, което да донесе нови екологични решения на пазара
Европейската комисия обявява покана за предложения за проекти за екологични иновации Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
9 май – Ден на Европа
МИЕТ и ЕК организират конференция за интелигентната специализация