Брой 89 (94), 09-05-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Европейската комисия стартира най-широката досега обществена консултация и кани гражданите да определят бъдещите приоритети


9 май е Денят на Европа. Днес Европейската комисия приканва гражданите навсякъде в Европейския съюз да й съдействат в планирането на политиките за следващите години и в очертаването на бъдещето на Европа посредством най-голямата досега европейска обществена консултация относно правата на гражданите. Консултацията ще тече в продължение на четири месеца до 9 септември, като през това време хората ще могат да посочат препятствията, с които се сблъскват при упражняването на своите права като граждани на ЕС, било то когато пътуват в Европа, когато гласуват или се кандидатират на избори или когато пазаруват онлайн. Консултацията предшества определената за 2013 г. Европейска година на гражданите. Събраната от обществеността информация ще бъде използвана директно при определянето на политиките на Комисията и ще бъде в основата на Доклада за гражданството на ЕС за 2013 г., който ще бъде представен точно след една година на 9 май 2013 г.

Постигнатият досега напредък в тази област може да се проследи на адрес:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/factsheets/index_en.htm.

Все още много хора продължават да срещат трудности при упражняването на правата си на европейски граждани. Ето защо Комисията желае да научи за трудностите, пред които са изправени гражданите, когато се придвижват в ЕС с цел работа, обучение или ваканция, когато упражняват изборните си права или правата си на потребители. Комисията желае също така да разбере от гражданите как си представят Европейския съюз през 2020 г.

През следващите четири месеца (от 9 май до 9 септември 2012 г.) гражданите ще имат на разположение кратък въпросник, който лесно може да се попълни онлайн на адрес: http://ec.europa.eu/your-rights-your-future.

Контекст

Благодарение на гражданството на ЕС, което не заменя националното гражданство, а го допълва, всички граждани на 27-те държави членки на ЕС разполагат с допълнителен набор от права като граждани на ЕС. Това включва правото на глас и на кандидатиране на местни и европейски избори в страната от ЕС по местоживеене, правото на консулска защита в чужбина от друга държава членка при същите условия като нейните граждани, правото на петиция до Европейския парламент и на жалба до Европейския омбудсман, а също и — от 2012 г. нататък — правото на участие в Европейска гражданска инициатива.

Свободата на движение е най-високо оценяваното право, произтичащо от гражданството на ЕС. Европейците правят над един милиард пътувания в ЕС годишно, а все повече европейци се възползват от правото да живеят в друга държава членка на ЕС: според изчисленията през 2009 г. 11,9 милиона души живеят в държава членка, различна от собствената си, а през 2010 г. техният брой нарасна до 12,3 милиона души. Тези цифри са далеч по-големи, ако се вземат предвид и тези граждани на ЕС, които се придвижват свободно през границите в рамките на Съюза за кратки периоди от време. Освен това близо 40 милиона души пазаруват онлайн от други европейски държави.

В Доклада за гражданството на ЕС  се излагат 25 конкретни действия, за да се премахнат оставащите пречки пред гражданите на ЕС при упражняването на правото им да се придвижват свободно в ЕС. Едно от тях е засилването на осведомеността на хората за техния статус като граждани на ЕС, за техните права и за това какво им носят те във всекидневието им. Ето защо Комисията предложи 2013 г. да бъде определена за Европейска година на гражданите, през която да се организират целенасочени мероприятия по въпросите на гражданството на ЕС и свързаните с гражданите политики.

По време на Европейската година на гражданите през 2013 г. Комисията ще публикува втори доклад за гражданството на ЕС, който да послужи като план за действие за премахването на оставащите трудности, които пречат на гражданите да се възползват пълноценно от своите права като граждани на ЕС.

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща на Евроклуба при БТПП за подкрепа кандидатурата на София за столица на културата 2019
Кандидатурата е уникална възможност да промотираме София на европейската и международната културна сцена Още
Покана за участие в семинар и двустранни срещи на тема „Полско медицинско оборудване и полска козметика”
Презентации ще направят полски фирми - производители и вносители на медицинско оборудване и апаратура, лабораторна диагностика, козметика и битова химия Още
ИКОНОМИКА
НСИ: Износът ни за ЕС намалява, вносът расте
Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия стартира най-широката досега обществена консултация и кани гражданите да определят бъдещите приоритети
Комисията проучва трудностите, пред които са изправени гражданите, когато се придвижват в ЕС, когато упражняват изборните си права или правата си на потребители Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
Оферти от Enterprise Europe Network Още