Брой 198 (455), 11-10-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Депутатите в Европейския парламент забраниха използването на кадмий в батериите на електроуредите

Закон, забраняващ използването на токсичното вещество кадмий в преносимите батерии и акумулатори на безжичните електрически инструменти, като бормашини, отвертки и триони, бе гласуван в четвъртък. Забрана, която има одобрението на Съвета, ще влезе в сила на 31 декември 2016 година. Членовете на ЕП добавиха и клауза за забрана на използването на живак в батериите тип „копче“ от есента на 2015 година.

"Убеден съм, че приетите мерки ще се подобрят съществуващото законодателство чрез запълване на празноти в директивата. Целта на това законодателство е да се даде възможност за по‑евтин преход за всички по веригата и да се осигури по-добра защита за околната среда и човешкото здраве“, заяви докладчикът Владко Тодоров Панайотов (АЛДЕ, България). „Вярвам, че това споразумение изпраща силно послание към всички (...) Тази промяна ще позволи на Европа да направи иновации в областта на батериите, материалите и рециклирането“, добави той. Докладът бе приет с 578 гласа „за“:, 17 „против“ и 5 въздържали се.

Парламентът добави забраната на живак за батериите тип „копче“ (които се използват в часовници, играчки и дистанционни управления), за да помогне за намаляване на риска от замърсяване на околната среда. Тези батерии излизат лесно от схемите за разделно събиране на отпадъци, като по този начин се увеличава риска те да замърсят околната среда.

Новите правила ще позволят съществуващите батерии и акумулатори да бъдат продавани до изчерпване на количествата. Производителите ще трябва да изработват уредите, така че да се гарантира, че използваните батерии и акумулатори могат да бъдат лесно отстранени, в най‑лошия случай — от специалист.

Когато забраната влезе в сила, използването на никел-кадмиеви (NiCd) батерии ще бъде позволено само в системите за извънредни ситуации и осветление, като например аларми, и в медицинското оборудване. При останалите уреди, те ще бъдат заместени най-вече от литиево-йонни (Li-Ion) батерии и акумулатори.

Кадмият, който е канцерогенен и токсичен във водна среда, вече е забранен за употреба в бижутата, прътите за запояване и пластмасите, съгласно регламента REACH за химичните вещества.

НОВИНИ ОТ БТПП
Посланикът на Япония у нас посети БТПП
Предмет на обсъждане бяха икономическата ситуация в България, както и тенденциите в развитието на японската икономика Още
Индийският съвет за насърчаване износа на инженерингови стоки кани български фирми да участват в „India Engineering Sourcing Show 2014"
Изложението ще се проведе в гр. Мумбай, в периода 22 - 24 януари 2014 г. Още
INDORAMA Synthetics проучва инвестиционните възможности в сектор полиестерни влакна
Нови членове на Палатата
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Инвестиционна конференция с двустранни бизнес срещи, Тбилиси, 12 ноември 2013 г.
Инициативата е на Европейския съюз в рамките на проекта „East Invest“ Още
ТРУДОВИ И ОСИГУРИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ
НОИ изготви Анализ на пенсиите за осигурителен стаж и възраст за периода 2000-2012 г.
Чрез набор от показатели са анализирани тенденциите в броя на изплащаните и новоотпуснатите пенсии Още
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
НСИ: Ръст със 7,9% на общия износ на България за периода януари – август
През август общото външнотърговско салдо е положително Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Депутатите в Европейския парламент забраниха използването на кадмий в батериите на електроуредите
Забраната ще влезе в сила на 31 декември 2016 година Още
Участвайте в последния дебат онлайн за Месеца на Единния пазар с председателя Барозу
Темата на дебата е електронната търговия Още