Брой 241 (246), 11-12-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Европейският парламент се произнася по поредната стъпка към данък върху финансовите сделки

Единадесет страни-членки на ЕС ще бъдат по-близо до въвеждането на данък върху финансовите сделки, ако Европейският парламент даде своето одобрение за това тази седмица. Парламентът подкрепи през май идеята за налагане на такъв данък в целия ЕС с цел по-справедливо разпределение на разходите за справяне с кризата. Съветът обаче не успя да достигне до единодушие, което накара някои от желаещите страни-членки да прибягнат към процедура, позволяваща им да поемат инициативата в свои ръце.

Трудният път към данък върху финансовите сделки

През май 2012 г. депутатите подкрепиха предложените от Европейската комисия данъчни ставки от 0,1% върху сделките с акции и облигации и 0,01% върху сделките с производни финансови инструменти, като заявиха, че финансовите институции са отговорни за избухването на кризата и данъкът би осигурил по-справедлив принос от тях за преодоляването й. Парламентът също така разшири приложението на предлагания данък, като включи и сделки, сключени между неевропейски институции, но с финансови инструменти, издадени в ЕС.

Някои страни-членки, сред които Великобритания и Швеция, обаче изразиха възражения срещу предложението на Комисията, което означаваше, че Съветът не може да достигне до изискваното единодушие по въпроса.

Затова Белгия, Германия, Естония, Гърция, Испания, Франция, Италия, Австрия, Португалия, Словения и Словакия заявиха желание да въведат данък върху финансовите сделки в рамките на т.нар. процедура на засилено сътрудничество.

Засилено сътрудничество

Процедурата на засилено сътрудничество предвижда страни-членки, които искат да хармонизират правилата си в определена област, да могат да направят това, използвайки структурната рамка на ЕС, без обаче да задължават с нищо останалите страни-членки.

Процедурата е използвана само в два случая от въвеждането й преди 15 години: за европейското законодателство в областта на разводите (през 2010 г.) и за единния европейски патент, като законодателното предложение в тази област се очаква да бъде одобрено от ЕП по време на настоящата пленарна сесия (през декември 2012 г.).

За да може да се задейства процедурата, е необходимо да бъде направено искане до Комисията от поне девет страни-членки. Комисията изготвя предложение, което трябва да бъде одобрено от Парламента, преди Съветът да издаде окончателното разрешение. Именно това предложение е обект на разглеждане в момента.

Необходима стъпка в процедурата

Настоящето гласуване в Парламента касае изпълнението на правните условия за прилагане на процедурата по засилено сътрудничество. Същинското предложение на Комисията за въвеждането на данъка в изразяващите желание страни ще последва на по-късен етап.

В подготвената от г-жа Ани Подимата (С&Д, Гърция) резолюция, която Парламентът ще обсъди днес, 11 декември и ще гласува на 12 декември, се приканва Европейската комисия да направи оценка на влиянието на новия данък върху страните, които ще приемат да участват, и върху тези, които ще се въздържат. Този анализ следва да залегне в основата на новото предложение на Комисията.

Инфографика за основните елементи на първоначалното предложение на Комисията за данъка върху финансовите сделки

НОВИНИ ОТ БТПП
Българска бизнес делегация заминава за Япония
Над 80 представители на държавата и бизнеса от Япония са заявили желание за участие в българо-японски форум в Токио Още
GS1 България е домакин на заседанието на GS1 в Европа
Ще се обсъждат стратегическите направления на дейността на организацията, между които качеството на данните и платформата за тяхната синхронизация Още
БТПП и Асоциация „Активни потребители” ще си партнират в областта на отношенията потребител-търговец
Целта е да не се допускат на българския пазар некачествени и опасни стоки Още
Представители на японската корпорация "Мицуи" посетиха БТПП
Интересите им към страната ни са свързани с разглеждането на бизнес проекти Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Учредяване на регионална мрежа за сътрудничество за ограничаване проявите на неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения
Семинари по безопасност и здраве при работа
Български вносители могат да кандидатстват за спонсорирано посещение на индийско изложение
Поемат се разходите за самолетни билети, настаняване в хотел и вътрешен транспорт за одобрените кандидати Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Първа покана за набиране на проектни предложения по Програма „Иновации за зелена индустрия“
Програмата се финансира по линия на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Кои сектори доминират в различните области и има ли това връзка с бедността?
Автор: Стоян Христов, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент се произнася по поредната стъпка към данък върху финансовите сделки
11 страни заявиха желание да въведат данък върху финансовите сделки в рамките на т.нар. процедура на засилено сътрудничество Още
СЪОБЩЕНИЯ
Съобщение на Агенцията по вписванията